Voor het eerst zal het publiek kunnen kennis maken met zelfrijdende auto’s. De Amerikaanse ride-sharing dienst Uber zal in Pittsburgh het pilootproject starten waarbij je een zelfrijdende auto kan bestellen om je naar een welbepaalde plaats te brengen. Is dit de toekomst van het persoonlijk transport?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de autopiloot van Tesla kunnen de wagens van Uber wél in een stad op automatische piloot rijden (Tesla voornamelijk alleen op de snelweg). En natuurlijk heeft niet iedereen een Tesla. Maar mogelijk kan binnenkort wel een groot aantal mensen gebruik maken van zelfrijdende Uber auto’s. Om deel te kunnen nemen aan het project moet je wel uitgekozen worden door Uber.

Uber zal in eerste instantie enkel in beperkte gebieden in Pittsburgh het project testen. Het zal in ieder geval een beeld geven hoe mensen zelfrijdende auto’s ervaren (onderaan kan je alvast een video zien). De technologie rond zelfrijdende auto’s staat nog maar in zijn kinderschoenen, maar de ontwikkeling groeit snel. Deze technologie zal de komende jaren verder uitgroeien tot een van de grootste innovaties in de transportwereld.

De ‘eerste editie’ van de zelfrijdende auto van Uber is een Ford Fusion met een gigantische dakinstallatie. Deze installatie bevat 20 camera’s, sensoren, antennes voor GPS en lasers om de omgeving in kaart te brengen. De lazers kunnen 1,4 miljoen stralen per seconden afvuren om een 3 dimensionele weergave van de omgeving te maken. Via de camera worden de lazers in kaart gebracht.

Zelfrijdende auto Uber

De ‘tweede editie’ zelfrijdende auto’s van Uber zal waarschijnlijk een Volvo SUV worden waarbij alles compacter en eleganter geïnstalleerd wordt. Deze auto zal pas later op de weg te zien zijn. Volgens de eerste testers is een rit in een zelfrijdende Uber in eerste instantie een bijzondere ervaring maar wordt het al snel gewoon, net zoals met iemand anders meerijden. In de testfase zit er nog wel iemand achter het stuur om in te grijpen waar nodig. Bron + Foto’s: Business Insider