Doordat beleggers te midden van de geopolitieke en economische onzekerheid op zoek gingen naar een veilige haven, was 2020 één van de beste jaren ooit voor goud. Volgens UBS zullen andere metalen het in 2021 echter beter doen dan goud.

2020 is een uitzonderlijk goed jaar geweest voor goud. Het gele edelmetaal bereikte op 7 augustus een nieuwe recordprijs van $2 075 per troy ounce.

Zakenbank UBS denkt niet dat goud het dit jaar even goed zal doen. In plaats daarvan verklaart de bank dat andere metalen waaronder zilver en platina in 2021 beter zullen presteren dan goud.

Wanneer de economische toestand in 2021 verbetert, zal de industriële vraag naar zilver en platina toenemen wat zal zorgen voor stijgende prijzen. Strategen van UBS verwachten dat de zilverprijs op het einde van Q1 zal stijgen tot $30 per ounce.

Platina zal stijgen tot $1 250 per ounce tegen eind 2021, wat een stijging van zo’n 15% is ten opzichte van de huidige niveaus. De bank zei ook dat palladium in 2021 met meer dan 20% zou kunnen stijgen.

De bank stelt:

We raden beleggers met een dynamisch profiel aan om long te gaan in platina en palladium.

Goud krijgt het moeilijk

Een grotere focus van beleidsmakers op hernieuwbare energie en de-carbonisatie zal de zilverprijs nog een extra positieve impuls geven. Volgens UBS is meer dan 50% van het zilver dat in industriële toepassingen wordt gebruik, verbonden met zonnepanelen en elektronica.

Goud zal het ondertussen moeilijk krijgen om voldoende kapitaal aan te trekken, aldus UBS. De bank verwacht dat de goudprijs zal dalen tot $1 800.

UBS voegde hieraan toe dat de zwakte van de dollar en de lage rente de prijzen van edelmetalen in het eerste kwartaal zullen ondersteunen. In het tweede kwartaal zal goud echter verzwakken naarmate de economische toestand verbetert en de Federal Reserve zal aangeven minder obligaties  aan te kopen.

Bron: Markets Insider

Foto: iStock