(ABM FN-Dow Jones) BAM verraste deze week beleggers met een winstwaarschuwing vanwege verliezen op het zeesluis project in IJmuiden en kreeg vervolgens een harde tik op de beurs. Al het harde werk ten spijt blijkt het bouwbedrijf nog niet in staat te zijn om risico’s adequaat in te schatten en te beheersen. 

BAM werkt samen met VolkerWessels aan het project dat een totale waarde van 600 miljoen euro heeft. In het consortium OpenIJ van beide beursgenoteerde bouwers hebben beiden een aandeel van 50 procent. De nieuwe sluis in IJmuiden moet 500 meter lang worden, 70 meter breed en 18 meter diep en wordt daarmee de grootste zeesluis ter wereld. Halverwege 2015 gunt Rijkswaterstaat de opdracht aan BAM en VolkerWessels die daarmee verantwoordelijk worden voor het ontwerpen, bouwen, financieren en het onderhoud voor een periode van 26 jaar. 

Dat er problemen waren ontstaan, was al wel bekend, maar deze week bleek pas hoe serieus deze problemen waren. Onderdelen zijn niet goed gemaakt en moeten opnieuw ontworpen worden, waardoor de kosten enorm oplopen. BAM heeft daarom voor 55 miljoen euro afgewaardeerd op het project. Het extra verlies, dat BAM in het vierde kwartaal in de boeken verantwoordt, zorgt ervoor dat de bouwer verwacht dat het aangepast resultaat voor belastingen in 2017 substantieel lager zal uitvallen dan in 2016. 

Dit viel niet goed in de markt en de koers klapte 20 procent omlaag. “Opnieuw een deuk in ons vertrouwen”, reageerde analist Edwin de Jong van NIBC. De verliezen zijn volgens De Jong ook lastig op te vangen met de “erg dunne” marges die BAM behaalt. NIBC heeft momenteel een koopadvies met een koersdoel van 8,00 euro, maar dat laatste zal significant omlaag gaan volgens de analist. 

Marktanalist Michel Aupers van Aupers Independent Research denkt dat het lang zal duren voordat het bouwbedrijf het vertrouwen onder beleggers weer terug heeft. Aupers wees er voor de camera van ABM Financial News op dat het nieuwe management er in 2014 alles aan gedaan heeft om het vertrouwen te herstellen dat destijds flink geschaad was. “Ze hebben een omvangrijk project opgesteld om ervoor te zorgen dat het risicoprofiel omlaag zou gaan. Dat betekende ook dat ze veel selectiever zouden worden met het aannemen van tenders en dan met name van grote ingewikkelde projecten “, stelde Aupers.

De Jong van NIBC zei dat het herstel voor BAM toch al niet vlekkeloos verliep. De recente perikelen rondom de ingestorte parkeergarage in Eindhoven zijn daar een bewijs van. Na alle genomen maatregelen en de toezeggingen dat de probleemprojecten, oude projecten die werden afgesloten tegen ongunstige condities, uit de pijplijn zijn verdwenen kan De Jong goed begrijpen dat beleggers het even niet meer zien zitten in BAM. 

De grote vraag die nu bij beleggers leeft, is of er nog meer zit aan te komen. Aupers haalde een oude beurswijsheid aan die ervan uitgaat dat een winstwaarschuwing bij een bouwer altijd in drieën komt. De eerste kwam volgens hem in de zomer toen BAM “op een niet al te nette manier 15 tot 20 miljoen euro verlies in Infra onder het tapijt probeerde weg te moffelen”. De tweede hebben we deze week gehad. “Dat zou betekenen dat we er nog één in de pijpleiding hebben voor 2018”.

Op weekbasis verloor het aandeel BAM Groep 22,3 procent. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.