(ABM FN-Dow Jones) Na diverse malen uitgesteld te zijn, kwam Esperite deze week dan toch met cijfers over het jaar 2016. Daar ging weer een hoop gedoe aan vooraf, waaronder de berichtgeving over een faillissement van onderdeel Genoma.

Een jaar geleden verklaarde de Zutphense stamcelbank, voorheen bekend als Cryo-Save, nog dat de onderneming niet in de financiële problemen zat. De boodschap daarbij was evenwel dat de financiële positie moest verbeteren. Dat lijkt maar moeilijk te lukken, want de vrije kasstroom was eind 2016 gedaald naar 0,9 miljoen euro tegen 1,4 miljoen euro een jaar eerder. 

Het grootste deel van die kas is bedoeld als onderpand voor een bankgarantie en kan dus niet gebruikt worden voor het uitvoeren van de strategie. In de jaarcijfers over 2016 die Esperite deze week vrijgaf, erkende het concern dat de beschikbare vrije kasstroom momenteel niet voldoende is en dat het bedrijf zeer afhankelijk is van aanvullende financiering, ook omdat voor het huidige boekjaar een negatief bedrijfsresultaat (EBITDA) wordt voorzien.

Om het bedrijf verder vooruit te helpen, werd in maart een financieringslijn aangekondigd met een maximale omvang van 13 miljoen euro, maar daarvan heeft Esperite nu pas 1 miljoen euro binnen. Om de rest van het bedrag te krijgen, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan en daaromheen heerst veel onduidelijkheid. 

Groeibriljant Genoma in zwaar weer

Het helpt niet mee dat dochterbedrijf Genoma, dat werd gezien als groeibriljant voor de onderneming, het zwaar heeft. Een Zwitserse rechtbank verklaarde het dochterbedrijf eerder deze maand failliet vanwege uitstaande betalingen aan toeleverancier Premaitha Health. Genoma blokkeerde voor 900.000 euro aan betalingen aan Premaitha omdat het Britse concern zich schuldig zou maken aan patentinbreuk bij een prenatale bloedtest. Esperite gaat in beroep tegen de gerechtelijke beslissing en maakte eerder al bekend Premaitha voor miljoenen euro’s aan te klagen, onder meer vanwege reputatieschade. 

Genoma was het onderdeel waar Esperite de afgelopen jaren flink op inzette. Dat vertaalde zich in 2016 naar een 3 miljoen euro hogere omzet voor het onderdeel. In de loop van dit jaar moet ook het bedrijfsresultaat verbeteren, hoewel over heel het boekjaar nog een negatief resultaat wordt voorzien.

Kritiek van VEB

oor beleggers heerst echter vooral onzekerheid. Dat vertaalde zich ook in kritiek van de Vereniging van Effectenbezitters die Esperite vorige week een brief schreef om meer opheldering te vragen over het faillissement van Genoma.

“Het is niet duidelijk waarom Esperite het faillissement van Genoma niet uitdrukkelijk noemt. Ook valt op dat het meer dan tien dagen duurt, voordat het faillissement van Genoma bekend wordt. Verder vraagt de VEB zich af hoe Esperite verwacht haar activiteiten voort te kunnen zetten wanneer haar groeibriljant Genoma failliet is”, aldus de belangenbehartiger.

De VEB tikte Esperite vorig jaar al eens op de vingers voor de gebrekkige communicatie, waarna het bedrijf nog beterschap beloofde. Daar is dus weinig van terecht gekomen, zo blijkt.

Wat betreft de jaarcijfers, wees de VEB er deze week op dat de accountant geen oordeel durfde te geven over de jaarrekening. “Hoogst ongebruikelijk en een zoveelste aanwijzing voor de omvang van de problemen van Esperite”, stelde de belangenbehartiger. 

De onderneming heeft zelf nog wel vertrouwen in de toekomst en verwacht in staat te zijn externe financiering aan te trekken, mocht dit nodig zijn. Dat beleggers zich evenwel zorgen maken over het voortbestaan van de onderneming, tekende zich deze week opnieuw af in de aandelenkoers van Esperite. Ten opzichte van vorige week daalde de koers 23 procent naar 0,40 euro. Ten opzichte van begin dit jaar is 71 procent aan beurswaarde verdampt.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.esperite