(ABM FN-Dow Jones) Accell Group bleek afgelopen week de gebeten hond, nadat de fietsenfabrikant aangaf te verwachten dat het resultaat dit jaar lager zal uitvallen dan in 2016, vanwege   omstandigheden in Noord-Amerika. 

De fabrikant van fietsmerken als Sparta, Batavus, Koga en Raleigh stelde dat de verkopen via de traditionele distributiekanalen al langere tijd onder druk staan in Noord-Amerika en dat een onverwachtse beëindiging van een contract met een grote MultiSport-keten zwaar viel. 

Accell voelde zich genoodzaakt om het topmanagement van de Noord-Amerikaanse tak te vervangen en de voorraden af te bouwen, hetgeen dit jaar tot een negatief effect van circa vijf miljoen euro zal leiden. Als gevolg hiervan zal het onderliggend operationeel resultaat dit jaar lager uitkomen dan in 2016, zo waarschuwde de fabrikant.

Het bedrijfsresultaat, voor rente en belastingen, over 2017 zal bovendien worden beïnvloed door hogere kosten in de tweede helft van het jaar vanwege de implementatie van de nieuwe groepsstrategie.

Beleggers reageerden donderdag teleurgesteld op het nieuws en deden het aandeel van de hand. De fietsenfabrikant verloor toen ruim zes procent aan beurswaarde. “Slechts twee weken aan de slag en CEO Ton Anbeek waarschuwt nu al voor grote problemen in Amerika”, aldus analisten van NIBC. 

Anbeek kwam over van Beter Bed Holding en is sinds 1 november de opvolger van René Takens. Hij is aangesteld om de nieuwe strategie voor het bedrijf uit te werken en te implementeren. Mogelijk dat hij de in mei gestaakte overnamegesprekken met Pon Holdings nieuw leven inblaast. Pon wilde Accell overnemen en toevoegen aan zijn eigen fietsmerken als Gazelle, Derby en Union.

“Het afgelopen jaar is hard en gericht gewerkt aan de uitvoering van onze nieuwe strategie in Noord-Amerika en Europa. We verwachten de komende jaren een duidelijke trendbreuk in de groepsprestaties te kunnen laten zien”, zei Anbeek over de aanpassingen in  Noord-Amerika. “Dat geldt zowel voor omzet, resultaat als werkkapitaal. In Noord-Amerika zien we goede kansen voor omnichannel, terwijl de ontwikkeling van het e-bike segment daar een paar jaar achter loopt bij het e-bike segment in Europa. Daarmee biedt Noord-Amerika ons een duidelijke potentie voor toekomstige groei.”

“Accell is lange tijd het lievelingetje geweest op de beurs en het is dan ook een fantastisch bedrijf met sterke groeivooruitzichten in de verkoop van elektrische fietsen. Helemaal in het licht van de vergrijzing”, aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. Van Eerden sprak dan ook van een “zware afstraffing” van het aandeel, maar noemde dit wel logisch. “Een winstwaarschuwing leidt in vrijwel alle gevallen tot een overreactie en daarna een herstel.” Dit herstel was er vrijdag al, toen het aandeel 2,4 procent steeg.

Accell gaf al aan dat de online verkopen en de verkoop van e-bikes snel blijven groeien. Van Eerden van Aberfeld heeft hier vertrouwen in. “Het bestuur grijpt meteen in en dat is heel goed.”

De vermogensbeheerder noemde het positief dat Accell meteen dit jaar “alle ellende” verwerkt door vijf miljoen euro af te schrijven voor de reorganisatie en afbouw van voorraden. “Hierdoor blijft er sprake van een eenmalige druk.” Dit laatste is overigens niet helemaal het geval, meent NIBC.

De fietsenfabrikant waarschuwde dat de afbouw van de voorraden in Amerika niet dit jaar al volledig kan worden afgerond. “Dit betekent wat overhang in de eerste helft van 2018”, aldus de marktvorsers van NIBC, die hun taxaties en koersdoel zullen herzien. Momenteel luidt het koersdoel nog 33,00 euro met een koopaanbeveling.

Door adequaat ingrijpen kan 2018 volgens Van Eerden echter een hersteljaar worden voor Accell. Het aandeel is door de recente afstraffing volgens Aberfeld aantrekkelijk gewaardeerd.  

Ondanks het herstel op vrijdag, verloor Accell afgelopen week toch nog altijd 4,3 procent aan beurswaarde.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.