Geen nieuwe records richting het weekend.
(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag hoger geëindigd, maar wel onder de hoogste standen van de dag en de records die tot kort voor de slotbel in de maak waren. De S&P 500 won uiteindelijk 0,6 procent op 5.615,35 punten en de Dow Jones steeg met 0,6 procent tot 40.000,90 punten. Eerder op de dag noteerde de index nog ruimer boven de 40.000 punten. De Nasdaq sloot ook onder zijn record van eerder deze week op 18.398,45 punten. Dat was eveneens een stijging van 0,6 procent.
Het herstel volgde na een lager slot op donderdag, toen beleggers op Wall Street techaandelen verkochten om wat winst te nemen nadat de Nasdaq en S&P 500 in de dagen ervoor nieuwe records neerzetten.
De verkoopgolf van tech werd donderdag onder meer gestimuleerd door een gunstig inflatierapport uit de VS. Handelaren roteerden vervolgens naar delen van de markt die het meest zouden profiteren van renteverlagingen door de Federal Reserve.
Zo steeg de Russell 2000 donderdag met 3,6 procent. “Dit betekent dat de aandelenrally niet stopt, maar zich verbreedt, zoals we verwachtten voor de tweede helft van dit jaar”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.
De bemoedigende inflatiedata van donderdag kregen vrijdag een matig vervolg, met Amerikaanse producentenprijzen die in juni iets harder stegen dan verwacht. De producentenprijzen stegen op maandbasis met 0,2 procent. Economen rekenden op een stijging met 0,1 procent. Een maand eerder bleven de prijzen onveranderd.
Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in juni met 2,6 procent. Een maand eerder bedroeg de stijging 2,4 procent. De kernprijzen stabiliseerden in juni wel op maandbasis en daalden ten opzichte van mei, van 3,3 tot 3,1 procent.
Volgens Clark Bellin van Bellwether Wealth bewijzen de sterker dan verwachte PPI-cijfers dat er nog steeds sprake is van inflatie en dat de data volatiel kunnen zijn. Toch verwacht hij nog altijd een renteverlaging door de Fed in september. De kans op een verlaging na de zomer is inmiddels ruim 90 procent.
Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in juli iets verzwakt, terwijl ook de inflatieverwachting afnam. Dit bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van de Universiteit van Michigan.
De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 68,2 in juni naar 66,0 halverwege deze maand. De inflatieverwachting voor de komende 12 maanden kwam uit op 2,9 procent, tegen 3,0 procent eind juni. De inflatieverwachting voor de komende 5 jaar daalde eveneens van 3,0 naar 2,9 procent.
“Bijna de helft van de consumenten heeft het nog steeds moeilijk met de gevolgen van de hoge prijzen, ook al verwachten zij dat de inflatie de komende jaren zal blijven afnemen. Met de aanstaande verkiezingen blijven consumenten flink onzeker over de economie”, aldus Joanne Hsu.
De euro/dollar noteerde vrijdagavond op 1,0909, terwijl de Amerikaanse obligatierentes daalden. De olieprijzen daalden licht en leverden ook terrein in op weekbasis.
Bedrijfsnieuws
Vrijdag kwam het Amerikaanse cijferseizoen echt op gang, met resultaten van JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo. Citigroup versloeg de verwachtingen en ook JPMorgan presteerde beter dan verwacht, maar zonder een eenmalige bate daalde de winst. Wells Fargo stelde teleur met de outlook. Citi verloor 1,8 procent, JPMorgan daalde 1,2 procent en Wells Fargo leverde 6,0 procent in.
In een toelichting op de resultaten waarschuwde CEO Jamie Dimon van JPMorgan vrijdag dat de bank zich concentreert op bescherming tegen toenemende geopolitieke risico’s en inflatie. Hij herhaalde ook zijn standpunt dat hij denkt dat de rente hoger kan blijven dan sommige economen hebben voorspeld.
Tesla steeg met 3,0 procent en ook andere techzwaargewichten als Apple en Nvidia zaten in de lift. UBS zette Tesla weliswaar op de verkooplijst, maar het koersdoel ging omhoog van 147 naar 197 dollar. De aandelen daalden donderdag met 8,4 procent en dit maakte een einde aan een elfdaagse winstreeks. Bloomberg meldde donderdag dat de fabrikant van elektrische voertuigen zijn lancering van de robotaxi heeft uitgesteld.
Nvidia, dat donderdag nog met 5,6 procent daalde, herstelde vrijdag met 1,5 procent. Apple won 1,3 procent.
Aandelen van AT&T daalden 0,3 procent, nadat het telecombedrijf melding maakte van hacks van telefoongesprekken en sms’jes van klanten in 2022 en 2023.
Update: om juiste slotkoersen weer te geven
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.