(ABM FN-Dow Jones) Producenten van roestvrij staal, zoals het in Amsterdam genoteerde Aperam, hebben donderdag de wind tegen, nadat Indonesië besloot om het exportverbod voor nikkelerts te versoepelen. Dit stelden analisten van ABN AMRO in een reactie.

Nikkelerts is een belangrijke bron voor de productie van roestvrij staal. Door het exportverbod te versoepelen komt er meer aanbod op de markt, wat resulteert in lagere prijzen.
De lagere nikkelprijs kan op de korte termijn tot gevolg hebben dat de vraag naar roestvrij staalproducten terugvalt, omdat afnemers afwachten of de prijzen verder zullen dalen.

“Bovendien zou de concurrentiepositie van de Chinese producenten van roestvrij staal verbeteren op basis van de kosten, aangezien de toegang tot nikkelerts uit Indonesië verbetert”, voegden de analisten van ABN AMRO toe, die er daarbij op wezen dat vooral Chinese fabrikanten gebruik maken van Indonesië als toeleverancier.

De analisten van de bank concludeerden echter dat het moeilijk valt in te schatten wat de exacte impact voor de nikkelmarkt zal zijn op dit moment, aangezien nog niet duidelijk is hoeveel extra erts er op de markt zal komen. Wel merkte ABN AMRO op dat Indonesië op een zeker moment goed was voor 15 procent van de mondiale productie van nikkelerts.

Het aandeel Aperam kelderde donderdag op een rood Damrak liefst 6,0 procent op 42,70 euro.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.