(ABM FN-Dow Jones)  Rekeningen van Nederlandse banken, waaronder ING, Rabobank en een voormalig onderdeel van ABN AMRO zijn gebruikt om witgewassen geld uit Rusland weg te sluizen. Dit schreef De Groene Amsterdammer dinsdag op basis van onderzoeksgegevens van journalistencollectief OCCRP en het Nederlandse platform Investico.

De gelekte stukken laten volgens deze journalisten zien hoe twee Litouwse banken door de Russische investeringsbank Troika Dialog werden gebruikt als toegangspoort tot de rest van Europa. 

De zogeheten Troika Laundromat waste tussen 2006 en 2013 ongeveer 3,5 miljard euro wit, aldus de journalisten. Vanuit Litouwen kwam bijna een miljard euro terecht op Nederlandse bankrekeningen of bij Nederlandse bedrijven, omdat er goederen mee werden gekocht.

De grootste bedragen werden volgens de onderzoekers verwerkt door twee kleine banken met een Nederlandse bankvergunning: de Amsterdam Trade Bank, een onderdeel van het Russische Alfa Bank, en de Nederlandse vestiging van de Turkse GarantiBank.

Maar ook de Nederlandse grootbanken ING, ABN AMRO en Rabobank worden genoemd.

Via rekeningen van Rabobank werd ruim veertig miljoen euro betaald voor twee luxe jachten voor een Russische senator. Via een rekening van een voormalig onderdeel van ABN AMRO, dat sinds 2007 deel uitmaakt van Royal Bank of Scotland werden betalingen ter waarde van 190 miljoen euro gedaan, onder andere aan de peetoom van het eerste kind van de Russische president Vladimir Poetin.

Een woordvoerder van ABN AMRO zei desgevraagd tegen ABM Financial News dat er geen enkel juridisch of ander verband is tussen deze rekening en het huidige ABN AMRO, omdat er een “harde knip” zit tussen de activiteiten van het oude ABN AMRO en de nieuwe bank, die werd gevormd uit de onderdelen van het oude ABN AMRO die in 2008 waren gekocht door Fortis. De bank kan het bestaan van deze rekening bevestigen maar kan niet zien welke transacties er overheen liepen. De bank doet geen zaken met Amsterdam Trade Bank en de Nederlandse dochter van GarantiBank. Dit zijn volgens woordvoerder Jeroen van Maarschalkerweerd twee “heel kleine banken”, die niet bekend zijn bij ABN AMRO.

Een woordvoerder van Rabobank zei dat de bank geen commentaar geeft op individuele klanten. Hij wees erop dat de bank inmiddels 1.000 mensen in dienst heeft die zich bezighouden met de naleving van de wetgeving tegen witwassen en financiering van terrorisme en nog eens 250 mensen aan het werven is.

ING geeft geen commentaar op individuele klanten, zei woordvoerder Raymond Vermeulen. De bank betaalde vorig jaar een schikking van 775 miljoen euro voor een boete omdat ING zijn klanten onvoldoende had gecontroleerd op dubieuze transacties. Deze schikking betrof het niet melden van dubieuze activiteiten van klanten van de bank zelf, terwijl het in de Troika zaak veelal lijkt te gaan om dubieuze gelden van afnemers van klanten van de bank, die zelf geen rekening bij ING hadden.

De woordvoerder van Rabobank, Hendrik Jan Eijpe, wil naar aanleiding van de berichtgeving nog wel zeggen dat het beeld onjuist is dat banken onverschillig omspringen met de naleving van de witwasregels. “Niemand zegt: laat maar waaien.”

Tegelijkertijd kunnen banken volgens hem ook niet zeggen dat hun controle waterdicht is. Er zijn veel transacties die heel eenvoudig zijn, en er zijn er ook die heel complex zijn of waar klanten het complex maken. De bank heeft filters om die afwijkende transacties op te merken en als de klant vervolgens niet kan uitleggen wat er is gebeurd, zal de bank overgaan tot melding. “Als we niet kunnen uitsluiten dat er dubieuze zaken mee gemoeid zijn, dan kom je er niet in”, aldus Eijpe.

Het is onduidelijk of de Nederlandse banken de betreffende transacties wel of niet hebben gemeld als ongebruikelijk.

Het aandeel ING noteerde dinsdag 2,4 procent lager op 11,35, na een dieptepunt op 11,21 euro. ABN AMRO daalde 1,7 procent tot 20,73 euro, herstellend van een dieptepunt op 20,04 euro eerder in de ochtend.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.