(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft in het vierde kwartaal ondanks stevige reorganisatiekosten de winst zien stijgen, dankzij sterke rentebaten, lagere voorzieningen voor de compensatie van MKB-derivaten en vrijvallende voorzieningen voor slechte leningen. Dit maakte de bank woensdag voorbeurs bekend.
De nettowinst toewijsbaar aan aandeelhouders steeg van 272 miljoen euro een jaar eerder naar 333 miljoen euro. Dit was fors hoger dan de 221 miljoen euro waar geraadpleegde analisten vooraf gemiddeld op rekenden.
Het onderliggende jaarresultaat kwam op 2,08 miljard euro, wat 8 procent meer was dan in 2015. Het resultaat in het vierde kwartaal is doorgaans lager vanwege kosten voor bankheffingen en regulering.
“De verbeterde winstgevendheid werd gerealiseerd dankzij een toename van de kredietverlening in hypotheken, MKB en zakelijke kredieten en significant lagere kredietvoorzieningen”, stelde CEO Kees van Dijkhuizen in een toelichting bij de cijfers.
De bank was voor het tweede jaar op rij de grootste verstrekker van nieuwe hypotheken in Nederland en zag zowel de hypotheken- als de MKB-leningen voor het eerst in jaren weer groeien.
Het rendement op eigen vermogen was vorig jaar met 11,8 procent nagenoeg gelijk aan de 12 procent van een jaar eerder.
Kosten en voorzieningen
De kwartaalwinst werd gedrukt door een reorganisatielast van netto 153 miljoen euro voor een digitaliseringsslag die de bank wil maken. Ook nam de bank voor 74 miljoen euro aan aanvullende voorzieningen voor een compensatieregeling voor complexe renteswaps die werden verkocht aan MKB-bedrijven en andere niet-professionele beleggers. Een andere gemaakte misstap, overkreditering van creditcards, kostte de bank 63 miljoen euro.
Daar stond tegenover dat de kredietvoorzieningen sterker daalden dan verwacht, van 124 miljoen naar 35 miljoen euro, waar analisten rekenden op 98 miljoen. De daling was te danken aan vrijvallende voorzieningen door de sterkere Nederlandse economie en voor internationale zakelijke leningen.
Hogere rentebaten
De totale inkomsten stegen in het laatste kwartaal op jaarbasis met 7 procent tot 2,2 miljard euro, evenveel als in het derde kwartaal. De netto rentebaten stegen met 5 procent tot krap 1,6 miljard, dankzij hogere marges op hypotheken, groei van de internationale leningen voor energie, grondstoffen en transport, en lagere betaalde spaarrentes.
Bij de internationale zakelijke leningen wordt de focus op energie, grondstoffen en transport uitgebreid naar natuurlijke grondstoffen, hernieuwbare energie, de voedingsaanvoerketen en elektriciteitsbedrijven, meldde de bank.
De stijging van de rentebaten werd gedrukt door de voorziening voor overkreditering van creditcards. De fee-inkomsten daalden op jaarbasis met 14 miljoen tot 440 miljoen euro, vanwege lagere tarieven voor betaalpakketten.
De overige inkomsten stegen met 79 miljoen tot 180 miljoen euro, door betere hedge resultaten en lagere voorzieningen voor de MKB-derivaten dan een jaar eerder.
Over heel 2016 steeg de cost/income ratio van 62 naar 66 procent. Zonder de reorganisatiekosten bleef de kostenratio gelijk.
Sterkere buffers
Door het beter dan verwachte nettoresultaat steeg ook de kernkapitaalratio sterker dan verwacht naar 17,0 procent, waar analisten rekenden op 16,6 procent. De ongewogen leverage ratio, van oudsher een zorgenkindje, kwam uit op 3,9 procent, waar analisten rekenden op 3,8 procent.
ABN AMRO stelt aandeelhouders een slotdividend in het vooruitzicht van 0,44 euro per aandeel, waarmee de uitkering over heel 2016 uitkomt op 0,84 euro per aandeel, of 45 procent van de nettowinst. Een jaar eerder bedroeg het dividend nog 0,81 euro per aandeel.
Het aandeel ABN AMRO sloot dinsdag op een vlak Damrak 0,3 procent hoger op 21,71 euro.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.