De Covid-19 pandemie resulteerde in gedwongen sluitingen van duizenden bedrijven. Hiernaast verloren miljoenen werknemers van de ene op de andere dag hun job. De wereldwijde aandelenbeurzen daalden op enkele weken tijd met meer dan 30%. Economen verwachtten dat deze recessie de ergste ooit wordt. Ondanks al deze sombere gebeurtenissen is het perfect mogelijk dat er zich een V-vormig herstel zal voltrekken. Dit staat te lezen op Yahoo Finance.

Terwijl tekenen van herstel op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en de consumentenbestedingen bemoedigend zijn, is het optimisme over de economische toekomst nergens zo groot als op de beurs. Zowel particuliere als professionele beleggers staan perplex van het enthousiasme op de beurs in deze omstandigheden.

Eerder deze maand heeft de S&P 500 haar grootste 50-dagenrally in de geschiedenis afgesloten. Op 11 juni daalde deze wel met 5% in 1 handelsdag maar deze verliezen zijn alweer voor een groot deel goedgemaakt.

De geschiedenis toont echter aan dat bedrijfswinsten, de lange termijn indicator van aandelenmarkten, de neiging hebben om een V-vormig herstel te vormen, ongeacht de recessie. Het zou dus kunnen dat de markt niet reageert op het hier en nu maar eerder op wat de geschiedenis zegt.

Nicholas Colas, medeoprichter van DataTrek Research, wijst op het feit dat tijdens elke recessie sinds de Tweede Wereldoorlog de winst is gedaald tot -5% van het BBP. Hierna veerden de winsten weer op in een V-vormig herstel dat vaak een jaar of langer duurde.

“”Bedrijfswinsten maken bijna altijd ‘V’-bodems, en het zijn de marktpercepties van die toekomstige kasstromen die de aandelen- en obligatiewaarderingen vandaag de dag stimuleren,” aldus Colas.

“De gezondheid van de economie zal uiteindelijk bepalend zijn voor duurzame winstgevendheid en dat is zeker belangrijk. Maar de geschiedenis laat zien dat de stijging in de winst na een dieptepunt scherp en duurzaam is voor ten minste 4 kwartalen en meestal veel langer”.

De bedrijfswinsten dalen tijdens recessies meestal tot 5% van het BBP, voordat ze snel en vaak langdurig weer opleven. Sommige analisten zijn van mening dat hetzelfde patroon zich zal afspelen tijdens de huidige recessie en de rally van de aandelenmarkt anticipeert op deze dynamiek.

Een draaiboek dat neigt naar de stabilisering van de winsten en beleggers die vooral gericht zijn op de groei van bedrijfswinsten. Iets om naar uit te kijken, niet?

Reacties