vastgoed correctie

Armstrong Economics bouwde de laatste decennia een sterke reputatie op op het gebied van financiële voorspellingen. Martin Armstrong wordt dan ook niet voor niets ‘The Forcaster’ genoemd. In een van zijn recente blogs laat Armstrong zien dat de globale vastgoedmarkt nu aan een langdurige daling begint.

De timing is niet toe te passen op iedere vastgoedmarkt tegelijk. De globale vastgoedmarkt werkt zoals een druppel die in het water valt. Het begint in de kern en de rest dijt verder uit. Vastgoedprijzen beginnen eerst te stijgen in de kern. Daarna koopt men het ‘tweed beste’ in de rij, enzovoort, enzovoort. Vastgoedprijzen beginnen ook als eerste te dalen in de kern.

In de Verenigde Staten ligt de kern voor vastgoed in New York, Miami en Los Angeles. Alle drie de vastgoedmarkten kennen al een daling van de vastgoedprijzen en dit dijt nu verder uit naar andere markten. Chicago kent al een daling, net als Vancouver, Londen, Parijs en Hong Kong. In de Verenigde Staten bereikte de gemiddelde vastgoedprijs zelfs een hogere piek dan in 2007. Het percentage huiseigenaren staat daarentegen op het laagste niveau in 51,6 jaar.

Vastgoed jachtterrein voor overheden

Secundaire vastgoedmarkten zagen de prijzen niet meer stijgen tot het niveau van 2007 en ervaren momenteel nog geen daling. Maar daar kan stilaan verandering in komen naarmate het effect van de prijsdaling in de kernmarkten verder uitdijt. Het bezit van vastgoed door buitenlanders is de laatste jaren jachtterrein geworden van overheden. Dit komt de prijs natuurlijk niet ten goede.

In de Verenigde Staten moeten buitenlanders nu 15% belasting betalen op de verkoop van vastgoed. Een aanpassing van de vastgoedbelasting in Londen was het startsignaal voor een forse prijsdaling. Australië voerde zelfs wetten in tegen het bezit van vastgoed door buitenlanders. Volgens Martin Armstrong begon de vastgoedcyclus in 1955 en zagen we de piek van de decennia lange stierenmarkt in 2007.

In 2007 kwam de zware correctie waarna er een heropleving volgde. Die heropleving is nu voorbij waarbij de vastgoedprijzen nog tot 2032 kunnen dalen.

Seculaire vastgoedmarkt

Bron: Armstrong Economics

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>