usa autoverkopen

Ondanks het feit dat Amerikaanse economie op volle toeren draait, zijn de autoverkopen in een dalende trend terecht gekomen. En volgens sommige economen geeft deze trend aan dat de Amerikaanse consumenten wel meer geld uitgeven, maar dat de echte grote uitgaven vooralsnog uitblijven.

Onlangs kwamen de Amerikaanse autoverkopen uit op de laagste stand in meer dan 2 jaar tijd. En dat is gezien de meeste Amerikaanse macrocijfers toch wel opmerkelijk te noemen. Volgens sommige kenners is het daarnaast te hopen dat de autoverkopen zich snel weer zullen gaan herstellen.

Dalende autoverkopen verhogen de kans op een correctie

autoverkopen-spx

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat er de afgelopen jaren een verband te herkennen was tussen de autoverkopen en de beweging bij de S&P 500 index. Toch is er op dit moment sprake van een divergentie tussen beide componenten.

Historisch gezien beweegt de S&P 500 index dus in samenspraak met de Amerikaanse autoverkopen. Op het moment dat de autoverkopen dus de komende tijd verder gaan afnemen, zal de druk op de S&P 500 index worden vergroot. In ieder geval zit één van beide componenten op dit moment verkeerd.