trump2

De voorspellingen van de bookmakers werden tot voor kort erg gewaardeerd door de meeste mensen. Toch is het vertrouwen in deze bookmakers de afgelopen tijd sterk afgenomen. Eerst zaten deze mensen al keihard mis met betrekking tot de voorspelling van het EU-referendum in het Verenigd Koninkrijk. En ook tijdens de Amerikaanse verkiezingen wist de ‘outsider’ uiteindelijk met de winst aan de haal te gaan.

brexit

Op de eerste grafiek, afkomstig van Smarkets, is te zien dat de bookmakers de uren voor de uiteindelijke uitslag nog rekende op een overtuigende winning voor het ‘Remain-kamp’. Tijdens de avonduren steeg deze kans zelfs richting de 90%. Maar, we weten inmiddels dat het ‘Brexit-kamp’ er met de winst vandoor wist te gaan.

Bookmakers hadden ook niet gerekend op een overwinning van Trump

trump-overwinning

Op de tweede grafiek, eveneens afkomstig van Smarkets, is te zien dat de bookmakers ook totaal niet hadden gerekend op een overwinning van Donald Trump. Gedurende de nacht bedroeg de winstkans van Trump op het dieptepunt slechts 8%. Maar, ook deze keer zaten de bookmakers er goed naast. Donald Trump wist uiteindelijk, op basis van de kiesmannen, overtuigend van zijn concurrent te winnen.

Deze twee grafieken laten duidelijk het verband zien tussen de Brexit en de overwinning van Trump. Bookmakers kunnen niet als ‘heilige graal’ gebruikt worden ter voorspelling van de uitslag.