(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stonden donderdagavond verdeeld, na tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie, die zorgen over de gezondheid van de economie lieten herleven. Boeing was bij de winnaars. 

De S&P 500 index noteerde vlak op 2.924 punten, de Dow Jones-index won 0,3 procent en de Nasdaq daalde 0,3 procent. 

Wall Street ging aanvankelijk onderuit nadat voorlopige cijfers lieten zien dat de Amerikaanse maakindustrie in augustus in activiteit is afgenomen. De index van Markit daalde tot 49,9 en wees daarmee voor het eerst in tien jaar op krimp.

Zwakke Duitse cijfers eerder donderdag droegen bij aan de vrees dat de vertragende wereldwijde economische groei kan overslaan naar de VS. De obligatiemarkt verzond een vers waarschuwingssignaal over het risico van een mogelijke recessie.

Het rendement op de tienjarige Treasury’s zakte kortstondig onder dat van tweejarige Amerikaanse staatsleningen, na een vergelijkbare inversie vorige week. Dit wordt algemeen gezien als een signaal voor recessie.

“De inkoopmanagersindex hees een rode vlag, dat de industrie krimpt”, zei analist Carter Henderson van Fort Pitt Capital. “De Amerikaanse consument blijft oersterk terwijl de industrie een tik kreeg van de toenemende onzekerheid over de handel met China.”

Beleggers hielden ook een oog gericht op het symposium in Jackson Hole waar centrale bankiers uit de hele wereld discussiëren over zaken die de wereldeconomie raken. Vrijdag geeft Fed-voorzitter Jerome Powell een toespraak die hints kan bevatten over de plannen voor het monetaire beleid. “Het rust allemaal Powells schouders”, zei analist Craig Erlam van Oanda.

De euro/dollar noteerde op 1,1087. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1080 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1083 op de borden. 
 
Olie noteerde donderdag tot 0,8 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Vliegtuigbouwer Boeing was een sterke stijger na berichten dat het concern de productie weer gaat opvoeren van het vliegtuigmodel dat na twee vliegrampen al maanden aan de grond moet blijven. Het aandeel won 4 procent.

L Brands verloor 5 procent. Het vlaggeschip van het bedrijf, het lingeriemarkt Victoria’s Secret, zag de omzet verder dalen.

Dick’s Sporting Goods steeg 3,7 procent, na de eerste verbetering van de identieke omzet bij de retailer in ongeveer twee jaar. Het bedrijf verwijderde uit 125 winkels de jachtafdeling, inclusief de geweren en vuurwapens.

Nordstrom klom 14 procent. De uitbater van warenhuizen overtrof de verwachtingen voor het tweede kwartaal. 

Hormel Foods boekte in het fiscale derde kwartaal een nettowinst van 0,37 dollar per aandeel op een omzet van 2,29 miljard, terwijl analisten rekenden op 0,36 dollar en 2,30 miljard dollar. Het aandeel won 5 procent.

BJ’s Wholesale Club steeg 16 procent, nadat de groothandel de winstverwachtingen overtrof en zijn verwachtingen voor het hele boekjaar herbevestigde.
 
HP Inc. komt nabeurs met kwartaalcijfers. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.