Het ziet ernaar uit dat de groter wordende kloof tussen China en de Verenigde Staten zal versnellen. Hierdoor kunnen langlopende economische banden worden verbroken. Beleggers zullen worden gedwongen om hun visie op de wereldmarkten opnieuw te beoordelen.

De spanningen escaleerden deze week nadat de Verenigde Staten beweerden dat twee Chinese hackers, met behulp van de Chinese geheime dienst, een schat aan informatie hadden buit gemaakt. Vervolgens bevolen de Verenigde Staten de sluiting van het Chinese consulaat in Houston.

Volgens verschillende Wall Street-bedrijven zal de wereld veel meer gepolariseerd worden. Economieën en bedrijven zullen moeten kiezen of ze gaan samenwerken met China of met de Verenigde Staten.

Visie Wall Street

Volgens BlackRock zullen de spanningen, ongeacht het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezing, alleen maar toenemen. Andere landen zullen worden gedwongen om een partij te kiezen.

Voorlopig hebben de markten de spanningen tussen de 2 grootmachten voor het grootste deel genegeerd. Er kunnen echter periodes ontstaan waarbij de onrust voor een serieuze tegenwind zal zorgen.

Voor beleggers zijn de implicaties aanzienlijk. Deze moeten dan ook in aanmerking worden genomen bij het structureren van portefeuilles.

Winnaars en verliezers

De Amerikaanse bank Morgan Stanley heeft de potentiële impact van een ontkoppeling tussen de 2 grootmachten op 35 industriesectoren onderzocht.

Elf sectoren zullen het meeste te kampen krijgen met hogere kosten en andere uitdagingen in de bedrijfsvoering. Deze sectoren omvatten: auto- en onderdelenfabrikanten, transport, kapitaalgoederen, IT-hardware en internet.

Dertien sectoren waaronder chemie, luxegoederen, farmacie en verzekeringsmaatschappijen zouden kunnen profiteren van de ontkoppeling.

De wereldhandel zal negatief worden beïnvloed. Er zullen echter wel landen en sectoren zijn die sterker worden door deze situatie. India of Indonesië zouden er voordeel bij kunnen halen wanneer westerse bedrijven hun toeleveringsketens zullen moeten verplaatsen.

Bron: CNBC

Foto: iStock