Op korte termijn kan er een moeilijke periode aanbreken voor China. De Verenigde Staten proberen hen de toegang tot essentiële technologiecomponenten te ontzeggen, wat een grote impact zou kunnen hebben op de Chinese technologiesector.

De spanningen tussen de twee landen liepen in het weekend weer hoog op. De Verenigde Staten overwegen om China’s grootste chipmaker, Semiconductor Manufacturing International of SMIC, op de zwarte lijst te zetten.

De maatregel zou ervoor zorgen dat SMIC specifieke goederen die in de Verenigde Staten worden gemaakt, niet meer zou kunnen verkrijgen. Bedrijven zoals SMIC zijn nog steeds afhankelijk van Amerikaanse apparatuur in de productielijn.

Volgens Richard Martin, directeur bij IMA Azië, moet China elders kijken voor de levering van deze essentiële producten. Dit is echter niet zo vanzelfsprekend als op het eerste zich zou lijken.

Martin stelt:

Het probleem met Europese of Japanse leveranciers is dat deze bedrijven ook gebruik maken van Amerikaanse machines. De Verenigde Staten zouden hen dus ook kunnen verbieden om zaken te doen met China.

Volgens Martin is de beste oplossing om de hele toeleveringsketen naar China te verplaatsen. Een dergelijke inspanning kan echter jaren duren gezien het feit dat SMIC nog steeds achterloopt op haar rivalen.

Geen winnaars enkel verliezers

Analisten van Jefferies schatten dat 40% tot 50% van materiaal dat SMIC gebruikt, vanuit de Verenigde Staten afkomstig is. De analisten benadrukten dat een verbod op de uitvoer naar SMIC, en potentieel andere Chinese producenten, voor geen van beide partijen goed zou zijn.

Zij verklaarden dat China een belangrijke afnemer is van apparatuur voor de productie van halfgeleiders. Naar verwachting zou het land dit jaar ongeveer 24% van de wereldwijde aankopen voor zijn rekening nemen.

Het op de zwarte lijst plaatsten van bedrijven zoals SMIC zou ook de makers van deze apparatuur in de Verenigde Staten kunnen treffen.

Het technologieconflict maakt deel uit van een breder conflict tussen de twee belangrijkste economieën ter wereld. De nefaste tariefoorlog is dan wel gestopt, maar de twee landen zijn onlangs met elkaar in conflict gekomen over een breed scala aan onderwerpen. Nu richten de Verenigde Staten zich dus volop op de Chinese technologiesector.

Richard Martin besluit met:

Ze zijn echt aan het proberen om de Chinese technologiesector te sluiten.

Bron: CNBC

Foto: iStock