Tilman Fertitta begon zijn carrière met een lening van $6.000. Sindsdien bouwde hij een imperium uit van meer dan 500 restaurants en hotels. Vandaag is zijn vermogen zo’n $3 miljard waard. In tegenstelling tot veel andere adviezen over geld, kreeg Fertitta ooit het advies om wél geld te lenen. En dat bleek het beste advies te zijn dat hij ooit heeft gekregen.

Volgens Fertitta is het beste advies over geld dat hij ooit heeft gekregen dat je geld moet lenen wanneer je het niet nodig hebt. Dat klinkt vreemd in de oren, maar er zit een behoorlijk eenvoudige logica achter.

Er zijn 2 goede redenen om geld te lenen wanneer je het niet nodig hebt:

-1. Geld lenen terwijl het goed gaat zorgt voor extra cash geld voor wanneer het niet goed gaat. Het moeilijkste moment om geld te lenen, is wanneer je in de problemen zit. Wanneer je problemen hebt, heb je cash geld nodig. Daar moet je dus op voorhand voor zorgen.

-2. Ten tweede zorgt geld lenen ervoor dat je een kostprijs op je kapitaal plakt. Je wint daarbij ook een heel belangrijke eigenschap van geld: liquiditeit. Volgens Fertitta moet je niet inzitten om iets meer te betalen op je lening. Zorg er voor dat je het kan betalen door hard genoeg te werken. Maar je bent alvast zeker dat het geld er is wanneer je het nodig hebt.

Liquiditeit = opportuniteit

Liquiditeit zorgt ervoor dat je rustig kan blijven in moeilijkere momenten. Hierdoor kan je enorm profiteren van opportuniteiten wanneer anderen in paniek schieten. Rijke mensen maken meer geld wanneer het slecht gaat dan wanneer het goed gaat. Door activa op te kopen voor een prikje, verdienen ze een veelvoud wanneer de markten terug herstellen.

Lenen wanneer het goed gaat kan je beschermen van ondoordachte beslissingen wanneer het slecht gaat. En je kan profiteren van opportuniteiten wanneer anderen de rol moeten lossen.

Bron: CNBC