Beleggen in goud en zilver

Investeren in edelmetaal betekent voor de meeste beleggers beleggen in goud. Zilver staat over het algemeen in de schaduw van goud. Het verschil tussen goud en zilver is enorm. Er komt meer dan 10 keer zoveel zilver uit de grond dan goud terwijl de goudprijs momenteel 71 keer zo hoog als de zilverprijs.

Het grootste deel van de vraag naar zilver komt vanuit de industrie terwijl de industriële vraag naar goud maar 10% is. Het grootste verschil is misschien wel dat de bovengrondse goudvoorraad vele malen groter is dan die van zilver.

Waar goud in veel gevallen wordt “heen en weer wordt geschoven” is de voorraad zilver hard aan het dalen. De centrale banken van verschillende landen hebben de laatste tientallen jaren posities in zilver afgebouwd. Het zilver dat op voorraad was voor de productie van zilveren munten als betaalmiddel, heeft geen functie meer in het huidige monetaire systeem en is verkocht.

Beleggen in Goud versus Beleggen in Zilver in 2016

De zilverprijs volgt over het algemeen de goudprijs maar stijgt en daalt een stuk harder dan de prijs van goud. De volatiliteit in een belegging in zilver kan beleggers afschrikken ondanks de sterke fundamenten van zilver. Zilver is boven de grond is schaarser dan goud. De goud zilver ratio staat op 1/71 staat waarmee zilver ondergewaardeerd lijkt ten opzichte van goud.

De behaalde rendementen tussen beleggen in goud en beleggen in zilver zijn aanzienlijk. In 2016 heeft een belegging in goud tot zover in de 9 meest gebruikte valuta’s een rendement tussen de 2,2% en de 43,2% opgeleverd. Beleggen in zilver leverde in dezelfde 9 verschillende valuta’s een rendement op tussen 8,6% en de 52,1%.

In Euro’s heeft zilver het stukken beter gedaan. Goud kopen in Euro’s leverde tot zover in 2016 16,9% rendement op. Beleggen in zilver ging in Euro’s een stuk harder met een rendement van 24,2%.

Beleggen in goud en zilver in euro 2016

Lees het volledige verslag van ‘Beleggen in Goud versus Beleggen in Zilver‘ op The Bullion House.