Mario Draghi ECB

We weten dat op de aandelenmarkten alles in een rap tempo verloopt. Zo dacht het merendeel van de beleggers een jaar geleden nog dat de Bull Market voorbij was, terwijl we nu te maken hebben met een extreem optimisme onder de beleggers. De afgelopen maanden zijn we er achter gekomen dat de richting niet alleen op de aandelenmarkten snel kan veranderen.

Een jaar geleden, toen de markten bezig waren met het inzetten van een herstelbeweging, maakte de Europese centrale bank zich grote zorgen om de lage inflatiestand. Eventjes kregen we zelfs te maken met deflatie. Een jaar later zijn we niet ver meer verwijderd van het inflatiedoel van 2% dat de ECB gesteld heeft.

Zitten Draghi en de ECB niet op één lijn?

inflatie-ecb

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de headline inflatie flink in de lift zit. Op dit moment bewegen we tegen de 2% aan en de verwachting van de ECB is dat we de komende tijd rond dit niveau zullen gaan blijven bewegen.

Voor de kerninflatie, daar worden de prijsveranderingen bij de energie- en voedselprijzen niet meegerekend, verwacht de ECB dat die de komende jaren verder zal gaan oplopen. Op dit moment beweegt de kerninflatie rond de 1% en de ECB-verwachting is dat de kerninflatie in het jaar 2019 zelfs boven de headline inflatie zal gaan uitkomen.

Overigens waren deze voorspellingen van de ECB wel verrassend te noemen. Mario Draghi liet immers afgelopen week nog weten dat er volgens hem geen overtuigende tekenen aanwezig zijn dat de onderliggende prijsdruk zal blijven voortduren. Binnen de centrale bank van Europa lijken er dus wat meningsverschillen te zijn.

Zo koop je de volgende Google of Facebook

Veel mensen durven niet beleggen omdat ze schrik hebben. Maar beleggen is een van de slimste dingen die je kan doen met je geld. Met enkele simpele richtlijnen kan je veel beginnersfouten vermijden en een leven lang genieten van geweldige beleggingen.

Ik word een Slimme Belegger