De Britse minister van Financiën Rishi Sunak kondigde aan dat de vennootschapsbelasting in het Verenigd Koninkrijk in april 2023 tot 25% zal stijgen. Op deze manier wil de regering de uitgaven van de overheid herstellen in de nasleep van de Covid-19 pandemie.

In zijn begrotingsverklaring van woensdag zei Sunak dat de belastingverhoging pas van kracht zal worden nadat het Office for Budget Responsibility, een onafhankelijk overheidsorgaan dat prognoses opstelt, verwacht dat de Britse economie is hersteld tot het niveau van voor de pandemie.

Sunak zal er ook voor zorgen dat kleine bedrijven niet geraakt worden door deze maatregel. Voor bedrijven die een winst van £50 000 of minder hebben, blijft het huidige tarief van 19% gehandhaafd. Hierdoor zal ongeveer 70% van de Britse bedrijven geen gevolgen ondervinden van de verhoging.

BBP vooruitzichten

Het Office for Budget Responsibility verwacht dat de Britse economie medio 2022 weer op het niveau zal zijn van voor de pandemie. In 2021 zou de economie met 4% kunnen groeien en in 2022 met 7,3%.

De regering heeft sinds het begin van de pandemie een recordbedrag van £355 miljard geleend, wat zo’n 17% van het BBP is. Er wordt verwacht dat de regering volgend jaar nog eens £234 miljard extra zal moeten lenen.

Sunak is ervan overtuigd dat het noodzakelijk is om mensen en bedrijven door een acute crisis als deze heen te helpen. Hij denkt echter wel dat het geen goede situatie is wanneer de overheid leningen moet aangaan om de dagelijkse overheidsuitgaven te betalen.

Bron: CNBC
Foto: iStock