(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag vlak gesloten. De AEX eindigde op 558,24 punten. 

De opening was nog in mineur, constateerde sales trader Gert Berendse van ING. Daarvoor wees hij op uitspraken vanuit de Federal Reserve dinsdagavond, waaruit kon worden opgemaakt dat het met renteverlagingen wellicht niet zo’n vaart zal lopen als de markt dacht. 

De markt veerde volgens Berendse echter weer op door positieve geluiden uit Amerika over de aankomende G20-top in Japan.

Eerst meldde minister van Financiën Steven Mnuchin dat een handelsdeal met China voor 90 procent af is en vervolgens waren de uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump volgens de handelaar van ING per saldo ook positief.

“De markt verwacht dat er dit weekend wel iets gaat gebeuren’, hoewel Berendse zelfs sceptisch is.

“Het kan alle kanten op. Vermoedelijk wordt het een soort van uitstel”, denkt de handelaar van ING. Hij wees er ook op dat de geluiden die uit China komen, een stuk minder optimistisch zijn.

Vanochtend kwamen er al enkele macro-economische cijfers uit, het Duitse consumentenvertrouwen over juli bijvoorbeeld, dat meer daalde dan voorzien naar 9,8. De verwachting lag op 10,0. Voor juni werd destijds 10,1 gemeten.

De Fransen zijn juist optimistischer geworden met een vertrouwensindex van 101 in juni tegen 99 in mei. Hiervoor was de verwachting 98.

In Amerika bleken de orders voor duurzame goederen in mei sterker dan verwacht gedaald.

De euro/dollar liep op naar 1,1377.

Olie werd meer dan drie procent duurder. Oplopende spanningen in het Midden-Oosten en een forse daling van de Amerikaanse voorraden waren hier debet aan.

Stijgers en dalers

In de AEX was ArcelorMittal koploper met een koerswinst van 4,8 procent. ING volgde met 2,8 procent.

Daarentegen daalde Unilever 1,2 procent. Credit Suisse heeft zijn winstramingen voor Unilever in 2019 en 2020 licht verlaagd en rekent op een iets minder sterke omzetgroei in het tweede kwartaal. Bernstein schreef dat Unilever in de afgelopen weken marktaandeel inleverde.

Unibail verloor 2,2 procent en Takeaway.com 2,3 procent.

In de AMX nam Air France-KLM de leiding met een stijging van 4,6 procent. Fugro volgde met 3,9 procent, profiterend van een hogere olieprijs.

Fagron, waar de handel vandaag deels was opgeschort, verloor 2,0 procent. Fagron trof een voorlopige schikking met het Amerikaanse Ministerie van Justitie met betrekking tot het eerder gecommuniceerde civiele onderzoek in het kader van het sectorbrede onderzoek naar de prijsstelling van farmaceutische producten. Het gaat om een principe-schikking van 22,3 miljoen dollar, of omgerekend 19,6 miljoen euro.

OCI leverde 3,8 procent in en sectorgenoten Wereldhave en Eurocommercial Properties daalden 2,5 en 4,8 procent. ING verlaagde het koersdoel voor Eurocommercial Properties van 30,00 naar 25,00 euro en voor Wereldhave van 25,00 naar 20,00 euro. Het Houden advies voor Eurocommercial bleef onveranderd, net als het verkoopadvies voor Wereldhave.

Onder de kleinere aandelen was NSI een van de sterkste dalers met een verlies van 2,0 procent. ING verlaagde het advies voor NSI, van Kopen naar Houden, waarbij het koersdoel van 42,00 naar 40,00 euro ging.

Sif verloor 2,6 procent.  

Ordina deed het daarentegen goed met een koerswinst van 1,5 procent. Heijmans werd 1,2 procent duurder.

Esperite werd 11,1 procent goedkoper. Polski Bank Komórek Macierzystych heeft de onderhandelingen met Esperite over een overname van de stamcelactiviteiten van Esperite stopgezet.

Tussenstanden Wall Street

Bij de slotgong op het Damrak liepen de winsten op de Amerikaanse beurzen op tot ruim een half procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.