(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag op weg naar een vlak tot licht lagere opening, nadat de banengroei in juni hoger uitviel dan verwacht, maar de loongroei tegenviel.

Naast het banenrapport is er ook oog voor de handelsoorlog. Amerika en China hebben beide importheffingen gezet op goederen afkomstig uit het andere land ter waarde van 34 miljard dollar.

De Amerikaanse president Donald Trump dreigde nog heffingen achter de hand hebben op goederen voor nog eens honderden miljarden dollars.

“Beleggers nemen het nieuws opmerkelijk goed op”, meent marktanalist David Madden van CMC Markets.

“Naarmate hij het handelsconflict met China uitbreidt, zal het protectionisme van president Trump onvermijdelijk de wereldeconomie beginnen te beschadigen”, waarschuwde Dario Perkins, managing director bij TS Lombard.

Voorbeurs lette de markt vooral op het maandelijkse banenrapport. Er kwamen 213.000 banen bij in juni, terwijl economen rekenden op ongeveer 195.000 stuks. Daarbij werd de banengroei voor zowel mei als juni naar boven bijgesteld.

Opvallend was dat de werkloosheid in juni met 0,2 procentpunt steeg naar 4,0 procent. Economen hadden juist gerekend op een onveranderd percentage van 3,8 procent.

Belangrijker dan de banengroei, noemde Rabobank de gemiddelde uurlonen.

Het gemiddelde uurloon nam in juni met 0,05 dollar toe tot 26,98 dollar. Op jaarbasis stegen de lonen met 2,7 procent.

De analisten van Rabobank noemden een percentage van meer dan 2,8 procent aanleiding voor de markt om op een vierde renteverhoging dit jaar te zien, wat de dollar goed zou doen.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1744.

Verder kon de markt reageren op een daling van het handelstekort van 46,1 miljard dollar in april naar 43,1 miljard dollar in mei. De export steeg in mei met 4,1 miljard dollar, terwijl de import met slechts 1,1 miljard dollar opliep.

Slotstanden

De S&P500 index sloot donderdag 0,9 procent hoger op 2.736,61 punten, de Dow Jones-index klom 0,7 procent en de Nasdaq kon 1,1 procent bijschrijven.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.