De Amsterdamse beurs gaat woensdag een vlakke opening tegemoet, ondanks een groen slot op Wall Street dinsdag en een positieve stemming in Azië vanochtend.
Futures op de AEX index wezen een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent, nadat de Amsterdamse beurs dinsdag nog voor de vierde opeenvolgende dag hoger sloot.
Marktanalist Ron van der Does van IG Markets stelde dat enige consolidatie “niet vreemd” zou zijn na de winsten van afgelopen dagen. Daarnaast vraagt de marktvorser zich af of de onderliggende stemming positief kan blijven in het “cijfergeweld” dat volgende week losbarst.
Wall Street sloot dinsdag opnieuw hoger, nadat op maandag al enkele recordstanden op de borden stonden. De beurzen kregen dinsdag steun van de oplopende olieprijzen en sterker dan verwachte resultaten van Alcoa. Het positieve Amerikaanse banenrapport dat afgelopen vrijdag verscheen bleef ook dinsdag op de achtergrond voor optimisme zorgen. “De euforie lijkt niet te stuiten en de markt is bezig een inhaalslag te slaan,” aldus Van der Does. “Toch dient men op de huidige niveaus voorzichtiger te worden daar een consolidatie op zijn plaats zou zijn.”
In Azië koersten de beurzen vanochtend overwegend hoger, waarbij de Japanse Nikkei index met een winst van circa een procent de positieve uitschieter was. Dinsdag liet de Japanse premier Shinzo Abe nog weten dat hij meer snelheid in de economische vooruitgang wil om zo de deflatie op een korte termijn achter zich te laten. De premier onderstreepte de bereidheid om via monetaire verruiming, meer fiscale flexibiliteit en herstructureringen, de negatieve economische spiraal te doorbreken. De yen koerste ten opzichte van de dollar op 104,32. Eind vorige week noteerde de yen nog op bijna 100.
Verder stegen de beurzen in Shanghai en Hong Kong met ruim een half procent. De Chinese premier Li Keqiang meldde in aanloop naar de bekendmaking van de groeicijfers op vrijdag, dat de groei van de Chinese economie in het tweede kwartaal waarschijnlijk stabiel was in vergelijking tot de eerste drie maanden.
Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in onder meer de industriële productie in de eurozone in mei en de consumentenprijzen in Frankrijk en Italië in juni. In Amerika staan de wekelijkse olievoorraden op de rol en komt de Federal Reserve met het Beige Book.
Het muntpaar euro/dollar werd vlak verhandeld op 1,1064. Het muntpaar noteerde rond het slot van de Europese aandelenhandel dinsdag op 1,1087.
Olie werd goedkoper. Augustus-futures op een vat West Texas Intermediate daalden vanochtend 1,0 procent op 46,32 dollar, terwijl futures op een vat Brent zelfs 1,2 procent prijsgaven op 47,91 dollar. Dinsdag sloten de olieprijzen nog hoger, nadat een rapport van de Organisatie van Olie Exporterende Landen vooruitzichten uiteenzette van een hogere vraag naar olie en een lagere productie in het komende jaar.
Bedrijfsnieuws
Gemalto kan volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten mogelijk in beweging komen nadat Citi Research een koopaanbeveling op het fonds zette met een koersdoel van 71,00 euro.
Dinsdag nabeurs gaf Koninklijke Brill inzicht in de resultaten over het eerste halfjaar van 2016. Hieruit bleek dat de uitgever van wetenschappelijke publicaties de omzet met 8,8 procent heeft zien stijgen in het afgelopen halfjaar ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, terwijl het bedrijfsresultaat (EBITDA) ruimschoots verdubbelde naar 1,7 miljoen euro. Brill hield de outlook voor 2016 ongewijzigd, waardoor de uitgever nog steeds mikt op een autonome groei in een bandbreedte van 1 tot 3 procent en een verbetering van de EBITDA-marge met 1 procent of iets meer.
Docdata liet juist weten de publicatie van de halfjaarcijfers uit te stellen vanwege fiscale redenen in verband met de recente verkoop van de e-commerce activiteiten en IAI. Docdata zal pas uiterlijk eind augustus de halfjaarcijfers publiceren in plaats van 14 juli.
Verder breidde Marc Coucke zijn stemrecht in Fagron uit tot boven de 15 procent.
Vanochtend werd bekend dat ASML vooruitgang heeft geboekt met de zogeheten EUV-systemen en dat het bedrijf op koers ligt om de doelstellingen voor 2016 te behalen. Eerder dit jaar sprak ASML de ambitie uit in 2020 40 à 45 EUV-machines te verkopen. Één machine kost tussen de 80 en 100 miljoen euro.
Ook verlaagde S&P Global Ratings de kredietwaardigheid van Royal Dutch Shell van A+ naar A vanwege de overname van BG Group. De outlook is evenwel stabiel, waardoor er weinig vrees is voor een verdere verlaging van de kredietwaardigheid. Analisten van S&P voorzien dat Shell dit jaar een negatieve vrije operationele kasstroom zal hebben van tenminste 10 miljard dollar en daarnaast ook nog eens voor 10 miljard dollar aan dividend in contanten zal uitkeren.
Slotstanden
De S&P 500 index sloot dinsdag 0,7 procent hoger op 2.152,14, terwijl de Dow Jones Industrial Average 0,7 procent hoger sloot op 18.347,67, en de Nasdaq 0,7 procent toevoegde tot 5.022,82. De Dow en de S&P 500 sloten daarmee op het hoogste niveau ooit.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.