(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een vrijwel vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,1 procent lager op 452,50 punten. 

Volgens marktanalist Ron van der Does van IG Markets zal de markt vandaag in het teken staan van de OPEC-vergadering in Wenen. Het oliekartel vergadert over de individuele bijdragen aan een productieverlaging. Van der Does merkte op dat de formele vergadering uitgesteld zou zijn naar later op de ochtend. “Daardoor mogen we de eerste signalen op zijn vroegst tijdens lunch verwachten.” In de middag volgt een officiële persconferentie.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in oktober zijn gestegen. De producentenprijzen namen vorige maand op jaarbasis toe met 1,5 procent. In september was er nog sprake van een afname van 1,2 procent en in augustus daalde het prijsniveau zelfs met 3,4 procent. 

De Duitse detailhandelsverkopen namen op maandbasis, gecorrigeerd voor inflatie, in oktober toe met 2,4 procent. Dit was beduidend beter dan de verwachte stijging van 1,0 procent. Op jaarbasis daalden de detailhandelsverkopen in oktober evenwel met 1,0 procent.

Later in de ochtend krijgen beleggers nog inzicht in onder meer de werkloosheidcijfers uit Duitsland en voorlopige inflatiecijfers uit de eurozone over november. In de middag staat het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP op de rol, wat doorgaans als een indicatie wordt gezien voor het officiële arbeidsrapport op vrijdag. Ook verschijnt vanavond het Beige Book van de Federal Reserve. 

Wall Street sloot dinsdag in het groen. Ook de handel in Amerika stond grotendeels in het teken van het OPEC-overleg vandaag. Verder merkte Van der Does op dat de gezondheidssector in de belangstelling lag na de keuze van Tom Price als toekomstige minister van Volksgezondheid in de Verenigde Staten. “Price is een bekend tegenstander van Obamacare en wil een ommekeer in de sector teweeg brengen”, aldus de marktanalist. 

Vanochtend werd bekend dat de industriële productie in Japan in oktober licht is gestegen. Op maandbasis was in oktober conform verwachting sprake van een stijging met 0,1 procent. “De cijfers drukten de Japanse beurs, nadat deze aanvankelijk nog positief geopend was”, aldus Van der Does. De Nikkei sloot uiteindelijk vlak.

Het Chinese consumentenvertrouwen bleek in november gedaald. De index nam af van 117,1 in oktober naar 114,9 in november, het laagste niveau sinds augustus en veroorzaakt door een verslechtering van de omstandigheden omtrent de aankoop van duurzame goederen.

Olie noteerde woensdag in aanloop naar de OPEC-bijeenkomst in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 1,6 procent op 45,96 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,8 procent hoger bewoog op 47,22 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0625. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0649 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0614 op de borden.

Op korte termijn ligt het lot van de euro volgens Van der Does in de handen van het Italiaanse referendum dat aanstaande zondag plaatsvindt. “Een nee voor dat referendum kan de druk op de euro weer terugbrengen”, aldus de marktvorser. “Gezien de sterke macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten is het een kwestie van tijd voor euro/dollar zijn weg richting pariteit zal vinden.”

Bedrijfsnieuws

Galapagos maakte dinsdag nabeurs bekend een kapitaalverhoging te hebben gerealiseerd als gevolg van de uitoefening van warrents. Door de uitgifte op 28 november van 86.250 nieuwe aandelen nam het kapitaal met ruim 771.000 euro toe.

Gemalto sloot een overeenkomst met Paris Aéroport voor het aanleveren, installeren en onderhouden van geautomatiseerde grenscontrolepoorten. Er werden geen financiële details gemeld. 

Heijmans kreeg van de gemeente Amsterdam de ontwikkeling van een nieuwbouwproject in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam gegund. Met de opdracht voor de bouw van 71 woningen is een aanneemsom van circa 32 miljoen euro gemoeid. Minimaal 30 procent moet bestaan uit sociale huurwoningen.

De Telegraaf schreef dinsdagavond op basis van bronnen dat Bpost waarschijnlijk nog deze week een volgende stap zal zetten in de overnamestrijd rond PostNL. Wat deze stap wordt is nog onduidelijk. “Alle opties liggen daarbij nog open”, aldus één van de bronnen, die tegen de krant sprak van een hoger bod, evenals van het staken van de strijd.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,1 procent hoger op 2.204,66 punten. De Dow Jones index eindigde eveneens 0,1 procent in het groen op 19.121,60 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,2 procent op 5.379,92 punten. 

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.