(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter 0,6 procent lager op 559,44 punten.
De Europese aandelenmarkten zullen woensdag vermoedelijk een deel van de verliezen op dinsdag willen goedmaken, na nieuwe recordstanden in de Verenigde Staten. In Amsterdam zal koersdruk bij Galapagos de AEX remmen.
Wall Street sloot dinsdag overwegend hoger, waarbij de S&P 500 een nieuw record zette na circa vijf maanden van verlies als gevolg van de coronacrisis. Daarmee werden verliezen van bijna 34 procent sinds februari in een korte periode geheel weggewerkt en was er zodoende sprake van de kortste berenmarkt ooit. Volgens S&P Dow Jones Indices duurt een berenmarkt gemiddeld 19,6 maanden in plaats van een maand zoals dit jaar.
“Dit is de meest opmerkelijke beweging van de mondiale aandelenmarkten ooit”, zo stelde strateeg Stephen Innes van AxiCorp. “Gezien de immense problemen waarin de mondiale economie verkeert en families problemen hebben om het eten op tafel te krijgen en om de auto met benzine te vullen, lijken de koersen te ver zijn opgelopen. Bovendien zal het nog lang duren voordat de economische effecten van de coronacrisis niet meer zichtbaar zijn.”
Beleggers lijken in te zetten op een herstel volgend jaar in zowel de economische activiteit als de bedrijfswinsten. Maar veel deskundigen vrezen dat de beurzen teveel op de muziek vooruit lopen, nu de coronacrisis nog steeds actueel is. Alleen al in de Verenigde Staten stierven al meer dan 170.000 mensen aan het virus en de werkloosheid in het land steeg tot het hoogste niveau sinds de Grote Depressie.
“Er is een bepaald euforie, vanwege de verwachting dat er weer geld verdiend kan worden op de beurs”, aldus CEO Steven Wagner van Omnia Family Wealth. “Maar tegelijk zien zij ook dat dit niet matcht met de staat van de economie en wat zij bij bedrijven en in hun levens zien gebeuren.”
Er is ook nog veel onzekerheid over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Analisten zien een groot risico in een mogelijke wissel in leiderschap, waarin de Democraten weer aan de macht komen. Dit kan mogelijk leiden tot het terugdraaien van belastingvoordelen die in 2017 werden ingevoerd, hetgeen de economische groei geen goed zou doen.
Bovendien is er nog altijd gesteggel tussen China en de VS. De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen weekend de gesprekken met China over de Fase 1 onderhandelingsakkoord afgeblazen, zo schreef het persagentschap Bloomberg.
“De beurzen lijken momenteel kwetsbaar”, aldus strateeg John Stoltzfus van Oppenheimer Asset Management. “Dit kan op korte termijn leiden tot nervositeit onder beleggers, wat gepaard kan gaan met winstnemingen.”
De Aziatische beurzen noteerden woensdag grofweg vlak. De Nikkei won evenwel 0,3 procent nadat de Japanse export in juli met 19,2 procent terugliep ten opzichte van een jaar eerder. Hoewel de cijfers geen prettig beeld schetsen, waren ze wel beter dan verwacht. De export naar China steeg zelfs voor het eerst in zeven maanden.
De Shanghai Composite liep met 0,1 procent terug, terwijl de beurzen in Zuid-Korea en Australië 0,8 tot 0,9 procent stegen. In Hongkong lag de handel stil vanwege onstuimig weer.
De olieprijs is dinsdag onveranderd gesloten nadat maandag het hoogste niveau in vijf maanden werd aangetikt. Een vat West Texas Intermediate noteerde op de settlement op 42,89 dollar, net als maandag. Het was een rustige handel terwijl beleggers wachtten op de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden en een bijeenkomst van het technisch comité van de OPEC+ die het effect van de productieverlagingen in de gaten houdt. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen 0,6 procent lager.
De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1931. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1936.
Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve en de wekelijkse olievoorraden. Vanochtend werd al bekend dat de Britse inflatie steeg.
Bedrijfsnieuws
De vergunningsaanvraag in de Verenigde Staten voor filgotinib door Galapagos en partner Gilead als behandeling tegen reuma is voltooid, maar nog niet klaar voor goedkeuring in zijn huidige vorm. Galapagos sprak van een tegenvaller. Het bedrijf herziet zijn operationele cash burn verwachting voor 2020 naar 490 tot 520 miljoen euro, terwijl eerder nog werd gerekend op een cashburn van 400 tot 430 miljoen dollar. Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen is er geen reden tot zorg. De analist zei ervan overtuigd te zijn dat de aanvraag uiteindelijk gaat slagen. Hij voorziet overigens wel druk op het aandeel, aangezien dit nieuws de doemdenkers voedt.
ICT Group heeft de omzet in de eerste helft van dit jaar licht zien oplopen, maar de winst op een lager niveau zien uitkomen dan een jaar eerder. ICT Group verwacht dat de omzet en het EBITDA zich in de tweede helft van het jaar zich volgens dezelfde trends ontwikkelt als in de eerste helft van dit jaar.
Slotstanden Wall Street
De S&P 500 sloot dinsdag 0,2 procent hoger op 3.389,78 punten en bereikte daarmee een nieuwe recordstand. Dat gold ook voor de Nasdaq, die 0,7 procent steeg op een slot van 11.210,84 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent op 27.778,07 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.