(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong fractioneel in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,2 procent hoger op 643,58 punten.

De Europese beurzen staan een vlakke tot licht hogere opening te wachten, nadat Wall Street dinsdag de openingsverliezen wist weg te werken, waarbij beleggers zorgen over nieuwe pogingen om president Donald Trump af te zetten na de aanval op het Capitool vorige week, naast zich neerlegden. 

Zorgen over een aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen houden de winsten vermoedelijk beperkt.

Analisten verwachten dit jaar dat de bredere aandelenmarkten flink kunnen stijgen, geholpen door de uitrol van vaccins en steunmaatregelen vanuit overheden om de mondiale economie op de rit te krijgen na de disruptie die de pandemie heeft veroorzaakt. Desondanks wordt er ook gevreesd dat de volatiliteit in de komende maanden hoog kan zijn, vanwege de zorgen om de hoge waarderingen in bepaalde markten, een verdere verspreiding van het coronavirus en politieke onzekerheid na de aanval in Washington vorige week.

“Er wordt verwacht dat de bedrijfswinsten dit jaar herstellen van de klap van vorig jaar en daar is de aandacht door beleggers momenteel op gericht”, aldus fondsbeheerder Maria Municchi van M&G Investments. “De steunmaatregelen die we hebben gezien, ondersteunen daarbij een deel van de winstgroei.”

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld.

Een februari-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag 1,8 procent hoger op 53,21 dollar op de New York Mercantile Exchange. Hernieuwde druk op de dollar ten opzichte van de euro droeg bij aan de stijging van de olieprijs. Veel beleggers blijven ervan overtuigd dat zwakte van de vraag door het coronavirus zal worden goedgemaakt door sterkere aanpassingen van de olieproductie door OPEC. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen nog eens een procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,2208. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar op 1,2203 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,2160 op de borden.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag uit naar cijfers over de Europese industriële productie en naar Amerikaanse inflatiecijfers. Ook komt de Fed met het Beige Book. Marktanalist David Madden van CMC Markets verwacht dan te lezen dat het herstel van de Amerikaanse economie zich doorzet, maar dat er wel sectoren blijven die nog steeds hard worden geraakt door de pandemie. “Vorige maand leek de Fed tevreden over het huidige beleid en dit zal in de nabije toekomst niet veranderen”, zo voorziet Madden.

Ondertussen blijven wel de Amerikaanse rentes verder stijgen. Dit zou de Federal Reserve kunnen dwingen tot ingrijpen. “Als er een ongecontroleerde verkoopgolf komt op de obligatiemarkten, zou dat een zeer negatieve impact hebben op de rest van de economie en de aandelenmarkten”, volgens chief investment officer Gerard Fitzpatrick van Russell Investments.

Bedrijfsnieuws

Just Eat Takeaway.com heeft in het vierde kwartaal van 2020 een forse ordergroei gerealiseerd, waardoor de omzet ook fors steeg. In het afgelopen kwartaal steeg het aantal orders op jaarbasis met 57 procent tot 179,8 miljoen stuks. ING mikte vooraf op 171,9 miljoen stuks en Degroof Petercam op 161,5 miljoen. Als gevolg mikt Just Eat Takeaway.com op een omzet in het vierde kwartaal van 720 tot 740 miljoen euro, een groei op jaarbasis van meer dan 60 procent.

Signify wil een deel van zijn schulden aflossen en daarnaast een extra dividend uitkeren. Bij de schuldenreductie gaat het dit jaar om ten minste 350 miljoen euro, waarmee de schuldratio onder 1 moet worden gebracht. Eind 2020 lag de schuldratio vermoedelijk op 1,7. Ook meldde Signify dat de krimp afgelopen jaar iets minder sterk was dan aanvankelijk gevreesd.

Jefferies heeft woensdag het koersdoel voor ING verhoogd van 8,50 naar 9,80 euro met een onveranderde koopaanbeveling.

Paul Verhagen ruilt zijn functie als financieel directeur bij Fugro in voor dezelfde rol bij ASM International. Verhagen neemt het stokje over van Peter van Bommel, die na tien jaar als CFO van ASMI met pensioen gaat. Verhagen start per 1 juni.

AMG heeft een overeenkomst getekend met één van zijn grote afnemers van lithiumconcentraat. De exclusieve vijfjarige overeenkomst betekent dat AMG Brazil jaarlijks 40.000 ton in droge conditie zal leveren tegen vooraf afgesproken prijzen. Financiële details versterkte AMG niet.

Heijmans gaat over een periode van vijf jaar tussen de 400 en 500 grondgebonden huurwoningen bouwen in de regio Eindhoven. BAM zal tot 500 appartementen gaan bouwen. Financiële details meldden de twee bouwers niet.

Tot slot meldde InPost dat het naar de Amsterdamse beurs komt. 

Slotstanden Wall Street

De S&P500 index sloot dinsdag vrijwel onveranderd op 3.801,19 punten. De Dow Jones index klom 0,2 procent naar 31.068,69 punten en technologiebeurs Nasdaq bleef ook dicht bij huis met een winst van 0,3 procent tot 13.072,43 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.