(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street bleef woensdagavond dichtbij huis, net als de Aziatische beurzen vanochtend.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. De hoofdgraadmeter van Beursplein 5 eindigde woensdag op 543,07 punten, grofweg gelijk aan de slotstand van dinsdag. De index werd gedrukt door verliezen van Unilever en Randstad. Bij de kleinere fondsen werd Pharming door beleggers in de uitverkoop gedaan.

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten woensdag overwegend hoger, nadat beleggers de escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China probeerden te negeren, hoewel de techsector wel onder druk bleef staan.

Het mogelijke vooruitzicht van een volledige handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld ligt de afgelopen maanden als een grauwsluier over de markten, aangezien strengere handelsvoorwaarden de bedrijfswinsten direct schaden.

China reageerde woensdag op Amerikaanse invoerheffingen door zelf heffingen van 5 tot 10 procent op 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten op te leggen, met ingang van 24 september.

De Chinese premier Li Keqiang merkte op dat China met “grotere uitdagingen” wordt geconfronteerd om zijn economie stabiel te houden. “De Chinese economie wordt onvermijdelijk beïnvloed door de forse veranderingen in de mondiale economische handelscontext.”

Koerswinsten voor de banken Goldman Sachs en JP Morgan trokken woensdag op Wall Street de Dow Jones-index omhoog, evenals fabrikanten zoals Caterpillar en Boeing. Ook olieconcerns Chevron en ExxonMobil boekten terreinwinst, geholpen door een stijging van de oktoberfuture voor een vat ruwe olie met 1,9 procent tot 71,16 dollar. Vanochtend in de Aziatische handel steeg de future met 0,7 procent verder.

Techbeurs Nasdaq sloot daarentegen nipt in het rood. Technologie-aandelen zijn relatief gevoelig voor het handelsdispuut. Zij genereren relatief veel omzet buiten de Verenigde Staten en zijn afhankelijk van de Aziatische markten voor hun toeleveringsketens. De sector is bovendien dit jaar relatief sterk gestegen, met 17 procent.

De handel op Wall Street was de afgelopen dagen overigens relatief rustig. Het halfjaarcijferseizoen is grotendeels achter de rug en er staan deze week weinig belangrijke economische cijfers op de agenda.

In Azië noteerden de Nikkei index in Tokio en de Shanghai Composite vanochtend vrijwel onveranderd. De beurs in Sydney gaf enkele tienden van een procent prijs. Het muntpaar euro/dollar noteerde stabiel op 1,1684.

Beleggers kijken voor cijfers vandaag met name naar Amerika waar onder meer de bestaande woningverkopen in augustus en de index van de leidende indicatoren worden vrijgegeven.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse werkloosheid in augustus stabiel is gebleven op 3,9 procent, alweer voor de zes maand op rij. De consumptie steeg daarnaast in juli met 2,6 procent op jaarbasis, gelijk aan de stijging in juni. In mei groeide de consumptie nog met 1,9 procent op jaarbasis.

Bedrijfsnieuws

GrandVision wil in de komende jaren meer overnames gaan doen en bevestigde de middellangetermijndoelstellingen. Dit meldde de optiekketen donderdag voorbeurs in aanloop naar een beleggersdag vandaag. Het concern houdt daarnaast vast aan de eerder afgegeven middellangetermijndoelstellingen.

Intertrust verwacht de komende jaren een flink hogere onderliggende groei te realiseren. De doelen voor de middellange zullen vandaag op een beleggersdag in Londen worden gepresenteerd. Intertrust voorziet dat de onderliggende groei in de periode 2019 tot 2021 3 tot 5 procent zal bedragen. De aangepaste EBITA-marge zal naar verwachting in 2021 meer dan 38 procent bedragen, tegen tenminste 36 procent in 2019.

De omzet steeg van HeadFirst Source Group steeg met ruim 12 procent van 243,6 miljoen euro naar 273,1 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode in 2017. De operationele EBITDA nam licht toe van 3 miljoen euro naar 3,2 miljoen euro.

VolkerWessels trok zich terug uit de aanbesteding voor een groot infrastructureel project, de verlenging van de snelweg A15 bij Nijmegen. Dat meldde het Financieele Dagblad woensdag.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500-index eindigde woensdag 0,1 procent hoger op 2.907,95 punten en de Dow Jones-index klom 0,6 procent tot 26.405,76 punten en naderde weer zijn hoogste stand ooit. De Nasdaq Composite-index leverde 0,1 procent in op 7.950,04 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.