financiële zekerheid

Wat is financiële zekerheid? Slechts een minderheid slaagt erin om zonder financiële zorgen door het leven te gaan. Financiële zekerheid is een van de basisbehoeftes in ons leven, maar wel diegene waar we het minst goed in slagen. Mensen die er wel in slagen, hebben alvast 4 eigenschappen met elkaar gemeen.

  • Heb jij controle over je dagelijkse en maandelijkse uitgaven?
  • Kan jij een financiële tegenvaller verwerken?
  • Ben jij op weg om je financiële doelstellingen te verwezenlijken?
  • Heb je de vrijheid om te doen in je leven wat je wil doen?

Wanneer het antwoord op bovenstaande vragen positief is, kan je stellen dat je voldoende financiële zekerheid hebt in je leven. Financiële zekerheid is iets heel persoonlijks. Voor de ene is dat al gemakkelijker dan de andere.

Deze 4 eigenschappen komt men alvast veel tegen bij de mensen die financieel onafhankelijk zijn.

# 1. Ze hebben een intern kompas

Dit is bijzonder belangrijk. Mensen die financieel onafhankelijk zijn, kijken vooral naar zichzelf. Ze doen wat voor hen het beste is. Ze kijken niet naar anderen en ze willen al zeker niet de levensstijl van anderen. Een intern kompas zorgt ervoor dat het uitgavenpatroon binnen de eigen mogelijkheden blijft.

# 2. Werklust

Ze hebben de ‘drive’, de motivatie om hard te werken. Ze hebben doelen in hun leven en zullen er alles aan doen om dat doel te bereiken. Financiële onafhankelijkheid is het gevolg van prioriteiten en discipline met een snuifje risicobeheersing.

# 3. Emotionele controle

Emoties spelen een belangrijke rol in de manier waarop mensen met hun geld omgaan. Mensen die hun financiën op orde hebben, hebben veel meer controle over hun impulsen. Ze denken meer op lange termijn in plaats van korte termijn. Ze denken aan investeren in plaats van consumeren.

# 4. Vertrouwen

Wie vertrouwen heeft, gedraagt zich ook zoals het hoort: de juiste beslissingen nemen met de kennis die je hebt. Door de juiste beslissingen te nemen, groeit het vertrouwen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel met de nodige progressie als gevolg.

Bron: Time Money