Financiële crisis Europa De crisis van 2008 werd slechts door een handvol mensen op voorhand gezien. De centrale banken, overheden en de meeste financiële instellingen hadden oogkleppen op. Nochtans waren er voldoende signalen dat het mis zou lopen. Vandaag zijn die signalen er opnieuw … net als de oogkleppen. De Financiële Crisis van 2008/09 begon in de Verenigde Staten met het ontploffen van de ‘subprime bubble’. Deze werd geblazen door de vastgoedbubbel nadat de Federal Reserve de rentevoet te lang te laag hield om het leeglopen van de internetbubbel op te vangen. Je zou dan ook kunnen verwachten dat een ezel zich geen twee keer stoot aan dezelfde steen. Helaas. Vandaag wijzen alle data opnieuw naar een nieuwe crisis zoals in 2008/09. Het enige grote verschil is dat de omvang veel groter zal zijn, de centrale banken amper nog bruikbare munitie hebben om de crisis te bezweren en dat overheden nog dieper in de schulden zitten.

De financiële crisis van $7 biljoen

De subprime crisis kwam er nadat banken zonder veel schroom geld ontleenden in de vorm van hypothecaire leningen. Het beste voorbeeld is dat van Johnny Moon:

Johhny Moon, een dakloze man zonder inkomen die in staat was om $600.000 te lenen om te speculeren op de vastgoedmarkt.

De subprime bubbel was ongeveer $1,3 biljoen groot. De huidige bubbel is meer dan $7 biljoen groot en verspreid zich over heel de wereld: overheidsobligaties. Naar schatting noteren meer dan $7 biljoen aan overheidsobligaties over heel de wereld aan een negatieve rentevoet.

  • Japan: Het beste voorbeeld is deze keer Japan. Japan heeft een overheidsschuld van 200% van het bbp, spendeert 25% van de belastinginkomsten aan het betalen van de rente op zijn schuld maar is wel in staat om tot 10 jaar lang geld te lenen aan een negatieve rentevoet.
  • Europa: Ook in Europa noteren biljoen euro’s aan obligaties met een negatieve rentevoet terwijl het oude continent door de ergste economische depressie gaat in bijna 100 jaar.
  • Amerika: In de Verenigde Staten verdubbelde de overheidsschuld tot $19 biljoen, bedraagt de overheidsschuld meer dan 100% en explodeerde de balans van de Federal Reserve tot $4,5 biljoen.

Overheden zijn niet meer in staat om bail-outs te verrichten en centrale banken proberen hopeloos naar oplossingen te zoeken. De bubbel van vandaag is nog erger en groter dan in 2008 terwijl niemand nog mogelijkheden heeft om er iets aan te doen. Er is 1 munt die doorheen de geschiedenis keer op keer bewezen heeft meer in waarde te stijgen dan alle andere activa. Deze munt is essentieel om je welvaart te beschermen. Het uitgebreide researchteam van Slim Beleggen met jaren ervaring stelde deze praktische gids samen om je geld beter te beschermen dan 99% van de bevolking.

<< Download hier >>