Door slim te beleggen kan je een kind of kleinkind een groot voordeel doen. Daarnaast investeer je direct een beetje in je eigen gemoedstoestand. Het is namelijk een feit dat een studie tegenwoordig heel duur is en dat niet iedere student zelf makkelijk die studie kan betalen en ook nog op kamers kan wonen.

Er zijn voldoende oplossingen om hier wat aan te doen. Zo kan je bijvoorbeeld beleggen voor je kind, sparen voor je kind maar ook schenken aan je kind en dan zelfs nog specifiek voor een studie. Ook als grootouder is het mogelijk om te schenken aan je kleinkind.

Voor studie schenken

De eerste vraag is waarschijnlijk hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kind niet alles uitgeeft in de kroeg maar ook alles echt aan de studie besteed. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om een aantal rekeningen voor de studie direct te betalen. Je kan er ook voor kiezen om een bewindvoerder te benoemen als je iemand het wilt laten controleren. Dit hoeft niet direct via een notaris, maar kan je zelf regelen via de schenkingsakte.

Schenking of niet?

Het is natuurlijk mogelijk om geld over te maken aan je kleinkind voor bijvoorbeeld studieboeken of het betalen van collegegeld. Over het algemeen wordt dit ook gezien als schenking en dan zal je schenkbelasting moeten betalen. Schenking aan een kleinkind kan tot een bepaald bedrag belastingvrij per jaar. Je kan er ook voor kiezen om een groot bedrag voor de studie te schenken, daar dient alleen dan wel een schenkbelasting over betaald te worden zodra dat geschonken is. Als grootouder is het ook mogelijk de schenkbelasting voor je rekening te nemen, je schenkt dan recht vrij. Dit is echter ook weer een schenking waarover je dan ook schenkbelasting betaalt. Alleen betaal je dat dan zelf.

In de praktijk is het echter weer allemaal wat omslachtiger. Als je een kleinkind voor zijn verjaardag de boeken van het eerste schooljaar cadeau geeft. Is er dat dan ook een schenking? Hoe groter je vermogen hoe passender een duur verjaardagscadeau aan kan zijn dat je aan je kleinkind geeft. Het antwoord op deze vraag zal dus afhangen van de feiten en de omstandigheden. Ouders mochten bijvoorbeeld in 2020 onder voorwaarden € 54.114 belastingvrij schenken aan hun kinderen voor de studie. Deze hoge vrijstelling geldt niet voor grootouders.

Schenken aan je kind voor kleinkind

Als ouder mag je jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken aan je kind. Als grootouder kun je een bedrag schenken aan je eigen kind. Zitten aan deze schenking voorwaarde verbonden als je dat dit door schenkt aan het kleinkind? Ja, fiscaal wordt dat beschouwd als een schenking van grootouder aan kleinkind en is er toch schenkbelasting verschuldigd. Schenkt je aan je kind en deze betaalt vervolgens zijn of haar studie dan zal dit niet tot heffing leiden.

Investeer in toekomst kind of kleinkind

Als er een kleinkind geboren wordt zie je vaak dat de opa of oma een spaarrekening voor het kind wilt openen. Als de grootouders jaarlijks gebruik maken van schenken aan hun kleinkind dan kan het met beide ouders die schenken tot hun 18e een heel mooi bedrag worden. Tijdens de studie kunnen grootouders blijven schenken en kan het kleinkind het geld blijven gebruiken voor de studie.