De Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) heeft haar prognose voor de groei van de vraag naar ruwe olie ongewijzigd gelaten, op basis van het verwachte economische herstel. Energie-expert Dan Yergin waarschuwt echter dat dit zou kunnen veranderen wanneer de pandemie niet onder controle geraakt.

OPEC verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie in 2021 met 5,9 miljoen vaten per dag zal toenemen, ten opzichte van vorig jaar, tot gemiddeld 95,9 miljoen vaten. Deze prognose was ongewijzigd ten opzichte van de voorspelling van vorige maand.

Yergin, vice-voorzitter van IHS Markit, vertelde vrijdag aan CNBC dat de toekomst van de oliemarkt onder meer zal afhangen van hoe effectief de Covid-19 vaccins zullen zijn en of het aantal besmettingen uiteindelijk zal dalen.

Yergin stelt:

Het Covid-19 virus kan er nog altijd voor zorgen dat de olieprijzen in 2021 onder druk zullen blijven staan.

Optimisme

De hoop op een stijgende vraag naar olie kreeg op donderdag een boost toen president-elect Joe Biden een nieuw stimuluspakket ter waarde van $1,9 biljoen aankondigde. Dit pakket zal gebruikt worden om gezinnen en ondernemingen te steunen.

Hiernaast zijn er volgens Yergin nog 2 andere factoren die het optimisme hebben aangewakkerd. De eerste factor is uiteraard de start van vaccinatiecampagnes die van start zijn gegaan in landen over de hele wereld. Hierdoor zal er misschien eindelijk een einde komen aan de lockdowns.

De andere factor is opmerkelijke beslissing van Saudi-Arabië, één van de grootste olieproducenten ter wereld. Het land besliste zelf om 1 miljoen vaten olie per dag minder te produceren. Hierdoor kreeg de olieprijs een positieve boost.

Yergin besluit:

We moeten voorzichtig zijn maar er is toch een voorzichtig optimisme op de oliemarkt.

Bron: CNBC

Foto: iStock