(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stonden donderdag hoger maar bleven dichtbij huis, op een dag met weinig richtinggevend nieuws, terwijl beleggers op hun hoede bleven voor meer onrust door de beginnende internationale handelsoorlog.

De S&P 500 index steeg 0,3 procent tot 2.707 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 24.168 punten en de Nasdaq stond 0,3 procent hoger op 7.470 punten.

Beleggers hadden weinig trek in stevig inzetten, nu de markten het einde van de maand, het kwartaal en het halfjaar naderen.

Dalingen waren er bij de industrie en grondstoffen, twee sectoren die de afgelopen tijd gelinkt werden aan de escalerende onenigheid over het handelsbeleid tussen de Verenigde Staten en zijn grootste handelspartners, met name de EU en China.

Een groep die grote Zuid-Koreaanse autofabrikanten vertegenwoordigt vroeg de VS donderdag om vrijstelling van een mogelijke importheffing op auto’s, met het argument dat Zuid-Korea geen bedreiging zou zijn voor de Amerikaanse nationale veiligheid, in tegenstelling tot China.

Woensdag leek de regering van de Amerikaanse president Donald Trump terug te krabbelen van dreigementen met presidentiële decreten om Chinese investeringen in de Verenigde Staten in te perken.

De raming voor de Amerikaanse economische groei in het eerste kwartaal werd intussen verlaagd van 2,2 procent tot 2,0 procent. Dit kwam vooral door lagere zorgkosten en een kleinere voorradenopbouw, maar zou beleggers toch voorzichtiger kunnen stemmen.

Beleggers vrezen dat de economie aan het einde van de opgaande cyclus zit en het aantal fondsbeheerders dat denkt dat de economie over een jaar sterker zal zijn dan nu, is dit jaar sterk gedaald.

“Niemand wil de economische groei neerwaarts bijgesteld zien worden, vooral niet na een belastinghervorming die een positieve impuls had moeten zijn voor de economie, niet andersom”, zei Mike Loewengart van E-Trade Financial.

Hij sprak van een ‘wilde maand’, vooral door de dramatische handelsperikelen. “De volatiliteit is terug en zal hier nog wel een tijdje blijven, terwijl het vooruitzicht van meer agressieve stappen van de Fed de markt op het verkeerde been kan zetten.”

Het aantal nieuwe aanvragen van werkloosheidsuitkeringen steeg afgelopen week sterker dan verwacht, met 9.000, maar bleef toch op een laag niveau.

Olie werd duurder. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 1,0 procent tot 73,49 dollar, terwijl een september-future Brent 0,1 procent lager stond op 77,57 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1578. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1536 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1553 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Er waren duidelijk meer winnaars dan verliezers in de Dow Jones-index. Verizon ging aan de leiding met een winst van 2,8 procent.

In de energiesector waren er verliezen bij Halliburton, dat 0,7 procent inleverde, en Marathon Oil, dat 2 procent verloor.

BJ Wholesale Club vierde zijn terugkeer op de beurs na zeven jaar met een koerswinst van 27 procent. Het supermarktbedrijf telt vijf miljoen klanten die jaarlijks een bedrag betalen om voordelig te kunnen shoppen.

De koers van Arsanis kelderde met 75 procent nadat het bedrijf een studie naar longontsteking bij risicovolle patiënten staakte.

Amazon won 1,9 procent. Het internetwinkelbedrijf neemt de online-apotheek PillPack over, zonder financiële details te geven. PillPack herverdeelt medicijnen in verschillende doses.

Conagra Brands won 0,6 procent na het bericht dat het zijn concurrent Pinnacle Foods inlijft voor 10,9 miljard dollar.

Bed Bath & Beyond daalde 3 procent, na tegenvallende kwartaalcijfers woensdag. Specerijenfabrikant McCormick won 7 procent en adviesconcern Accenture kreeg er 5,5 procent bij na meevallende cijfers.

Nike publiceert nabeurs resultaten. Het aandeel van de sportkleding- en sportschoenengigant noteerde 0,5 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.