(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag verdeeld gesloten, na overwegend positief economisch nieuws en doorgaans meevallende kwartaalcijfers.

De AEX eindigde 0,2 procent hoger op 566,19 punten. De Midkap steeg 0,5 procent de Smallcaps eindigden 0,2 procent lager.

De beurs stond vrijwel de hele dag in het groen en zag de koerawinsten rond drie uur oplopen, maar leverde ze uiteindelijk grotendeels weer in. Daar was geen specifieke reden voor aan te wijzen, meende vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor.

Mogelijk was er meer beweging omdat het een kortere handelsweek is, met de beurzen gesloten op Goede Vrijdag en volgende week op tweede Paasdag.

Verder waren er in de namiddag meevallende cijfers over het Amerikaanse handelstekort, dat afnam, en meevallende olievoorraden, die onverwacht daalden. De groothandelsvoorraden stegen licht.

Van Deijck wees verder op meevallende kwartaalcijfers van ASML en de positieve stemming rond financials, nadat de meeste Amerikaanse banken goede cijfers rapporteerden. “Dat betekent dat banken met name in Europa nog laag gewaardeerd zijn”, aldus Van Deijck.

In de Verenigde Staten doet tot nu toe 80 procent van de bedrijven het beter dan verwacht met de kwartaalcijfers. Omdat in Europa de winstverwachtingen niet hoog gespannen zijn, ziet Van Deijck daar nog ruimte voor positieve koersbewegingen. Dat gebeurde vandaag bijvoorbeeld bij ASML, dat de zwakkere cijfers had aangekondigd en daarom nu toch weer steeg.

Ook meevallende cijfers uit China speelden de beurzen in de kaart. De Chinese economie groeide in de eerste drie maanden van 2019 met 6,4 procent op jaarbasis, iets harder dan analisten voorzagen. Stimulerende maatregelen in China hebben vruchten afgeworpen, concludeerde Van Deijck. Hierdoor is het consumentenvertrouwen onder Chinezen toegenomen en dat zal gematigde verdere economische groei mogelijk maken. Als dat vertrouwen in Europa ook gaat verbeteren, ziet de vermogensbeheerder de positieve stemming nog wel aanhouden in de rest van het jaar.

De inflatie in de eurozone bleek woensdag te zijn gedaald van 1,5 naar 1,4 procent in maart. Nabeurs publiceert de Federal Reserve het Beige Book over de actuele stand van de Amerikaanse economie.

De euro/dollar noteerde op 1,1320. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1284 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1286 op de borden. De olieprijzen stegen tot 0,8 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen blonk Vopak de hele dag uit en sloot met een winst 4,4 procent, na kwartaalcijfers. Het tankopslagbedrijf boekte een hoger bedrijfsresultaat op een dito omzet. NIBC sprak over solide resultaten.

Daarnaast won ArcelorMittal 4,1 procent. Het staalbedrijf kreeg goedkeuring van Brussel voor verschillende desinvesteringen die weer nodig zijn om witte rook te krijgen voor de overname van het Italiaanse Ilva.

ING verloor 0,5 procent. KBC Securities verlaagde het koersdoel van 13,50 naar 13,00 euro, na berichten in Duitse media over een toenadering van Commerzbank. Van Deijck zette grote vraagtekens bij het nieuws, omdat ING zich daarmee veel onnodige problemen op de hals zou halen.

Ook ASML leverde zijn aanvankelijke winst in, na de kwartaalcijfers. Het bedrijf heeft een zwakke jaarstart achter de rug, maar de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleidersector had dat al aangekondigd bij de jaarcijfers. NIBC vond de resultaten daarom veel beter dan verwacht. ING noemde de cijfers uit Veldhoven geruststellend.

Heineken sloot 0,5 procent hoger. De bierbrouwer neemt enkele limonademerken over. Credit Suisse werd in de ochtend al positiever, met name over de kansen op omzetgroei, wat een advies- en koersdoelverhoging tot gevolg had.

IMCD daalde 2 procent tot 71,70 euro, nadat Berenberg het aandeel van de kooplijst haalde. Volgens de analisten is IMCD “het beste jongetje in de klas”, maar is dit op de beurs ook volledig ingeprijsd. Het koersdoel daalde van 71,00 naar 65,50 euro.

In de Midcap steeg TomTom 0,9 procent, eveneens na cijfers. Volgens NIBC kende de navigatiespecialist een meevallend kwartaal. Automotive groeide met 34 procent naar een “robuuste” omzet van 170 miljoen euro, aldus analist Martijn den Drijver. ING vond de update van TomTom sterk, met uitzondering van de negatieve vrije kasstroom. “Maar dit is volledig het gevolg van timing en niet structureel van aard”, meent ING. UBS sprak van een positieve verrassing bij de consumententak.

Volgens Van Deijck is TomTom een aandeel dat “een mooie toekomst achter zich” heeft, en hij adviseert beleggers zich niet te branden aan dit wisselvallige fonds.

Onder de kleinere aandelen steeg Kiadis Pharma met 3,4 procent, na de overname van Cytosen Therapeutics. Kiadis zal 1,94 miljoen eigen aandelen aan Cytosen aandeelhouders geven bij het sluiten van de overname. Een goede en verrassende overname die de pijplijn verstevigt, oordeelde NIBC.

Het lokaal genoteerde Ajax sloot 9 procent hoger, nadat de Amsterdamse voetbalclub dinsdagavond zijn Europese uitwedstrijd tegen Juventus won. Hierdoor plaatste Ajax zich voor de halve finale van de Champions League, voor het eerst in deze eeuw. Het aandeel Juventus verloor juist 17 procent.

Verder viel biotech op met dalingen van 5,9 procent voor Curetis en 10,6 procent voor Probiodrug.

Beter Bed, dat morgen met een kwartaalupdate komt, won 6,5 procent.

Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloor Wall Street licht.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.