Wat gebeurt er wanneer jij wordt ontslagen? Hoe ga je nog aan voldoende geld geraken om je rekeningen te betalen, je huis af te betalen en je familie te onderhouden? Voor veel mensen zou dit een probleem zijn. Maar niet voor Pauline Paquin, zij heeft namelijk veel verschillende bronnen van inkomsten. Dit zet haar op weg naar financiële onafhankelijkheid.

Pauline Paquin heeft verschillende bazen, inclusief haarzelf. Wanneer je verschillende inkomstenbronnen hebt, is het niet erg wanneer er een opdroogt. Ieder moet voor zich uitmaken hoeveel hij/zij wil werken, maar een stok achter de deur is altijd handig. Zo kan je extra inkomsten halen uit:

Dividendaandelen

Vastgoed

De verhuur van een kamer via Airbnb

Werken als freelancer

Extra shifts tijdens weekends/vakanties

Een eigen bedrijf

Klusjes voor vrienden, buren en familie

Inkomsten uit een blog

Je inkomen moet je op dezelfde manier aanpakken als je beleggingen op de aandelenmarkt. Je mag nooit al je eieren in dezelfde mand leggen. Wie afhankelijk is van 1 inkomen, legt al zijn eieren in een mand. Pauline Paquin haalt bijvoorbeeld haar inkomsten uit:

3 huurders

Airbnb

Koken voor gasten

Trading van aandelen

Dividend

3 websites

Freelance schrijven

Vertalingen

Verhuur van haar auto

Bankinteresten

P2P Lending

De weg naar Financiële Onafhankelijkheid

Hier en daar zal ze wel eens een periode hebben dat haar inkomsten opdrogen. Sommige inkomsten zorgen maandelijks voor een inkomen, anderen een of een paar keer per jaar. Maar het is bijna onmogelijk dat ze op hetzelfde moment al haar klanten verliest, dat haar huurders samen opstappen, dat haar websites geen volk meer trekken en dat de aandelenmarkt crasht.

Hoe begin je eraan?

Een gevarieerde stroom aan inkomsten creëren gaat niet van de ene op de andere dag. Je creëert de ene na de andere. Op een gegeven moment heb je meer inkomsten dan uitgaven en ben je financieel onafhankelijk. Het heeft dus veel tijd en hard werk nodig. Maar iedere stroom van inkomsten die je kan toevoegen, brengt je dichter bij je doel.

Financiële onafhankelijkheid is een eenvoudig concept maar moeilijk uit te voeren. Het mooie is dat je in het begin moet leven van een klein budget. Maar naarmate je inkomsten groeien, stijgt het bedrag dat je iedere maand over houdt. Je bent het nu eenmaal gewoon om van een klein budget te leven. De extra inkomsten zorgen er alleen maar voor dat je sneller je doel bereikt. Het is niet nodig om ook meer te gaan uitgeven.