Geld sparen is moeilijk en gemakkelijk tegelijk. We vergeten al te vaak dat we met een simpele oplossing veel meer kunnen bereiken dan we mogelijk achten. Zo paste een Amerikaanse vrouw een zeer eenvoudige truc toe waardoor ze gemiddeld €3.000 per jaar kon sparen. Waar wacht jij nog op?

Marie C. Franklin maakte 12 jaar geleden een radicale beslissing waarmee ze tot op heden €36.000 kon sparen. In plaats van iedere €5 die ze in handen kreeg uit te geven, besloot ze om iedere €5 die ze in handen kreeg te sparen. Zo slaagde ze er in om gemiddeld €3.000 per jaar te sparen.

Ieder briefje van €5 die ze ontving in een cash geld transactie, stak ze in haar spaarpot. Je hebt mensen die de koperen muntjes sparen of misschien zelfs de euro’s, maar daar maak je het verschil niet mee, zegt Marie C. Franklin. Door ieder briefje van €5 te sparen, maakte ze wel een verschil voor haar en haar gezin.

Het beste gedeelte van haar plan is dat iedereen het kan toepassen, dus jij ook. Het enige dat je moet doen, is eraan beginnen. De voornaamste reden dat mensen niet sparen, is dat ze geen plan hebben. Dit is het simpelste en efficiëntste plan dat er is: briefjes van 5 euro sparen.

Meer controle over je geld

Door de briefjes te sparen, ging Marie C. Franklin automatisch ook meer cash geld gebruiken. Wanneer je met de bankkaart betaalt, kan je geen cash geld terug krijgen. En wie cash geld gebruikt, heeft veel meer controle over wat hij of zij uitgeeft. Aankopen met cash vermindert impulsaankopen.

Iemand die alleen cash geld gebruikt, zal eerder kopen wat hij of zij nodig heeft in plaats van wat hij of zij wilt. Daarnaast is er nog de psychologische barrière dat je effectief iets moet afgeven om er iets voor in de plaats te krijgen. Wanneer je alleen maar briefjes en munten gebruikt, kan je zien, voelen en ruiken hoeveel geld er nog over blijft.

Het gebruik van cash geld verplicht iemand om na te denken over zijn of haar uitgaven in plaats van de bankkaart of kredietkaart te gebruiken en op het einde van de maand naar de stand van de rekening te kijken.

Veel geld sparen moet niet moeilijk zijn

Het mooie aan het plan van Marie C. Franklin is dat ze op den duur ernaar streefde om zo veel mogelijk briefjes van €5 in handen te krijgen. Ze kreeg een andere relatie met haar geld. In plaats dat haar geld diende op spullen mee te kopen, diende haar geld om zo veel mogelijk te kunnen sparen.

Op die manier slaagde ze er in om zo’n €3.000 bij elkaar te sparen per jaar, simpel en efficiënt.

Bron: Time Money