HelicopterMoney De economen van de Ivy League Business Schools zijn het erover eens: De economie hapert omdat de Centrale Banken niet genoeg geld hebben (bij)gedrukt Een vanzelfsprekend absurde stelling, geredeneerd vanuit de omgekeerde wereld. Immers, sinds de Federal Reserve in 2008 de geldpers heeft aangezet is er al voor $3,5 biljoen extra aan briefgeld de economie ingegaan (maar eigenlijk op de aandelenbeurzen terecht gekomen). Daarbij is wereldwijd de rente op historische lage niveau’s aanbeland. Waar het de bedoeling was om de economie van nieuwe impulsen te voorzien is het resultaat dramatisch: de VS, Europa en Japan groeien niet zo traag sinds de Tweede Wereldoorlog . Roubini: strooit geld uit met helikopters Nouriel Roubini is één van de meest invloedrijke economen in de wereld. Voorheen werkzaam voor het IMF en de FED, doceert hij nu economie aan de Universiteit van New York. Zoals zoveel ‘ivoren toren economen’ pleit Roubini voor nóg meer stimuleringsmaatregelen. Het bijdrukken van meer geld en een nog lagere rente gaat hem niet ver genoeg. Het is tijd om geld uit te strooien via helicopters!

De term ‘helikopter money’ is in de 60-er jaren bedacht door econoom Milton Friedman. Het is dan de bedoeling dat mensen dit geld oprapen en gaan uitgeven, met als beoogd effect een groeiende economie.

Volgens Roubini vraagt deze moeilijke tijd om drastische maatregelen. Uiteraard wordt het geld niet verdeeld met behulp van helikopters, maar het geld zou wel rechtstreeks op de bankrekeningen van mensen moeten komen te staan. De reden van deze drastische maatregel is simpel: de afgelopen QE operaties (monetaire verruiming) hebben hierin gefaald omdat het geld nooit bij de mensen terecht is gekomen; het zorgde vooral voor hogere aandelenkoersen. Super-Mario Slechte investeringen Dough Casey van Casey Research geeft aan dat de Federal Reserve biljoenen dollars heeft bijgedrukt om de financiële crisis boven te komen. Nu de Fed hiermee is gestopt gaat het bijdrukken gewoon door. In Japan, Europa en China worden steeds meer monetair verruimende maatregelen genomen. Het gevolg hiervan is dat met het ‘goedkope’ geld slechte investeringen werden gedaan. Ooit zullen die geliquideerd moeten gaan worden en als het zover is dan leidt dit tot een een grote ramp op de financiële markten, vergelijkbaar met de langdurige  economische depressie zoals we die kennen uit de jaren 1929-1946. Goud Om deze redenen is het belangrijk om Goud te bezitten. Dough Casey denkt dat de goudprijs met 500% kan stijgen de komende jaren. Met name in goudaandelen ziet Casey goede kansen omdat deze een hefboomeffect hebben ten aanzien van de goudprijs. Tijdens de goudmanie in de jaren 200-2003 schoot het gemiddelde goudaandeel met meer dan 600% omhoog. De pareltjes echter, deden het niet voor minder dan 1.000% of meer. Casey verwacht een nog betere “gold bull market” dan voorheen.