Amerika veranderde vorige week in een netto olie-exporteur. Als gevolg daarvan kwam er een einde aan bijna 75 jaar aanhoudende afhankelijkheid van buitenlandse olie. En hiermee lijkt een belangrijk doel van Trump bereikt te zijn. De president wilde immers ‘energieonafhankelijk’ zijn.

De verschuiving van netto olie-importeur naar netto olie-exporteur is het gevolg van de ongekende hausse in de Amerikaanse olieproductie. De memorabele schalierevolutie heeft deze trenddraai weten te bewerkstelligen. Als gevolg hiervan produceert de VS op dit moment zelfs meer olie dan Rusland en Saoedi-Arabië.

VS is getransformeerd van een olie-importeur naar een olie-exporteur

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is de trenddraai in beeld gebracht. In 2005, 2006 en 2007 waren de Amerikanen met een netto-import van meer dan 12 miljoen vaten per dag nog sterk afhankelijk van buitenlandse olie. Maar, die tijd is dus nu voor het eerst in 75 jaar tijd ten einde gekomen.

Overigens zullen de OPEC-landen niet zo blij zijn met de Amerikaanse schalierevolutie. De gigantische Amerikaanse olieproductie is immers een van de belangrijkste redenen waarom de olieprijs de afgelopen twee maanden zoveel waarde heeft moeten inleveren. Toch lijkt er binnenkort geen verandering te komen in het olieproductiebeleid van de Amerikanen.