De Chinese overheid voert de druk op de bedrijven van Jack Ma steeds verder op. Langs de kant van Ma blijft het echter verdacht stil. Er is al maanden niets meer vernomen van de miljardair waardoor steeds meer mensen zich zorgen beginnen te maken.

Ant Group stond begin november klaar om de grootste beursintroductie ooit waar te maken. De Chinese overheid stak hier echter een stokje voor en eiste dat het bedrijf zijn activiteiten zou herzien.

Ondertussen is China ook een antitrustonderzoek gestart naar het andere bedrijf van Jack Ma, Alibaba. Het land beschuldigt het bedrijf van monopolistisch gedrag.

Sinds oktober is Ma niet meer in het openbaar of op sociale media verschenen. Volgens Financial Times was Ma zelfs afwezig op de finale van een Afrikaanse talentenjacht voor ondernemers die hij zelf creëerde.

Normaal gezien maakt Ma regelmatig publieke optredens om te praten over zijn filantropische werk. Zij laatste post op het Chinese sociale media platform Weibo dateert al van 17 oktober.

Duncan Clark, auteur van het boek: “Alibaba: The House that Jack Ma Built”, stelt:

De stilte langs de kant van Ma is zeker opmerkelijk.

Kritiek op regime

Op 24 oktober gaf Ma een toespraak in Shanghai die misschien wel de reden kan zijn van zijn plotse afwezigheid. In deze toespraak bekritiseerde Ma publiekelijk de Chinese regelgevers voor het verstikken van innovatie door te risicomijdend te zijn.

Het Chinese regime duldt geen tegenspraak, ook niet van de tweede rijkste man van het land. Enkele dagen na de toespraak trokken de Chinese regelgevers de stekker uit de IPO van Ant Group.

Hoewel Ma uit de schijnwerpers staat, hebben zijn bedrijven duidelijk gemaakt dat ze naar Peking zullen luisteren. Ant Group zei vorige week dat ze de begeleiding en hulp van de regelgevers erg waardeerde. Hiernaast beloofde Alibaba eind december om actief samen te werken met de antitrustonderzoekers.

Bron: CNN

Foto: iStock

Reacties