Lenen om een huis te kopen Rentevoeten op hypothecaire leningen staan nog steeds historisch laag, geld op een spaarrekening brengt zo goed als niets meer op. Tel daarbij het belastingvoordeel en het lijkt een done-deal dat je leent om een huis te kopen. Toch is dat zeker niet altijd het geval. Veel mensen maken namelijk dezelfde rekenfout, ze vergeten dat samengestelde interest langs 2 kanten werkt. Voor een hypothecaire lening zorgt dit ervoor dat je op het einde van de rit veel meer terugbetaalt aan de bank dan het oorspronkelijk ontvangen bedrag voor de aankoop van de woning, ook bij een lage rentevoet. Langs de andere kant kan diezelfde samengestelde interest ervoor zorgen dat je spaargeld van een klein bedrag kan aangroeien tot miljoenen. Iemand van 25 jaar die ieder jaar €5.000 spaart en dit bedrag investeert aan een gemiddeld rendement van 10% per jaar heeft op zijn 65e in het totaal €2,2 miljoen. Er zijn maar 2 redenen om WEL geld te lenen om een huis te kopen: liquiditeit behouden en je winst maximaliseren.

  • Wanneer je een huis cash betaalt, kan dit een groot deel van je liquide middelen opslorpen. Je wil niet in de situatie verzeild geraken dat je het huis of andere investeringen moet verkopen (op het slechts mogelijke moment) om aan geld te geraken.
  • Anderzijds wanneer je het geld kan gebruiken om een huis te kopen, heb je door middel van het belastingvoordeel en de zeer lage rentevoeten een gemiddelde return van 3% à 4% per jaar op je cash geld.

Maar wanneer je voldoende liquide middelen hebt, is het in feite beter om GEEN geld te lenen om een huis te kopen.

Lenen om een huis te kopen is niet altijd de beste oplossing

De kans is groot dat je met een goede investering in aandelen en/of obligaties meer verdient dan 4% per jaar. Denk maar eens terug aan de werking van samengestelde interest. Wanneer je geld leent, betaal je een enorme hoeveelheid rentelasten over de volledige looptijd van de lening. Door jezelf dat te besparen, spaar je letterlijk tienduizenden euro’s. En dat geld is niet vatbaar voor de ups en downs van de markt. Daarnaast bespaar je jezelf ook de tijd en energie om de beste en goedkoopste lening te vinden. Wanneer je dus voldoende liquide middelen hebt, is het dus beter om niet te lenen om een huis te kopen.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>