frankrijk

De Fransen zullen binnenkort naar de stembussen gaan om de toekomst van het land te bepalen. De landelijke verkiezingen kunnen gaan uitgroeien tot een grote bedreiging voor het voortbestaan van de Eurozone. De Fransen staan er immers om bekend dat ze niet bepaald gecharmeerd zijn van de regels vanuit Brussel.

Heel lang geleden was Frankrijk nog een belangrijke speler op het wereldtoneel. De oorlogen hebben er echter voor weten te zorgen dat de Franse mogendheid ten einde is gekomen. Uiteraard is de Franse economie nog steeds een van de grootste binnen Europa, maar lang geleden was het zelfs nog groter dan de Duitse economie.

Brussel is niet populair onder de Fransen

brussel-fransen

Ook staan de Fransen bekend om hun soevereiniteit. Ze beslissen liever zelf wat er met hun land moet gebeuren, dan dat de Europese leiders dat doen. Dat de Fransen een behoorlijke hekel hebben aan Brussel, is op de bovenstaande staafgrafiek van Bloomberg te zien. Ruim 65% van de Franse bevolking geeft aan dat ze de Europese commissie wantrouwen.

En juist dit cijfer is het grote probleem. Zoals we op de illustratie kunnen zien zijn de Fransen nog pessimistischer gestemd dan de Britten. En de laatstgenoemde groep koos er het afgelopen jaar voor om uit de EU te stappen. Het beloven dus spannende Franse verkiezingen te gaan worden.