Goud wordt sinds oudsher gezien als een toevluchtsoord, een veilige haven in een storm. De aandelenmarkten en de goudprijs laten meestal een negatieve correlatie optekenen. Als goud stijgt dalen de aandelenmarkten en vice versa. Momenteel stijgen echter zowel de goudprijs als de aandelenmarkten.

Eén van de redenen is het verdwijnen van de de opportuniteitskosten. Deze kosten waarderen de niet-gerealiseerde opbrengst van het beste mogelijke alternatief ten opzichte van de uiteindelijk genomen beslissing.

Wanneer beleggers, in normale omstandigheden, goud aanhouden in plaats van obligaties te kopen zouden ze rendement missen omdat je rente krijgt op obligaties.

Door de inspanningen van centrale banken om de rente historisch laag te houden, hebben beleggers die goud aanhouden hier dus momenteel weinig tot geen last van.

Jeff deGraaf, voorzitter van Renaissance Macro Research, stelt:

Naarmate de reële rendementen negatief worden, verdwijnen de opportuniteitskosten voor het aanhouden van niet-rentedragende activa als goud. Dit zorgt voor een rugwind voor de goudprijs.

Analisten bij ABN Amro stellen dat het beleid van centrale banken een zeer sterke drijfveer is voor hogere goudprijzen. De officiële rentetarieven in een groot aantal landen liggen dichtbij 0 en het ziet er ook niet naar uit dat deze snel terug zullen stijgen.

Vooruitzichten

De psychologische weerstand van $1 800 per ounce (±28 gram) is overtroffen. Goudbeleggers zullen volgens analisten pas tevreden zijn wanneer de volgende intraday-piek van $1 921 per ounce wordt bereikt en overtroffen.

Wanneer deze prijs is bereikt, ligt het belangrijke psychologische niveau van $2 000 per ounce binnen handbereik.

Beleggers moeten echter nog steeds op een hun hoede blijven voor een dip op korte termijn.
Georgette Boele, strateeg edelmetalen bij ABN Amro, stelt:

We verwachten nog steeds een aanzienlijke correctie wanneer de dollar herstelt. Het is waarschijnlijk dat deze correctie van korte duur zal zijn waarbij deze de mogelijkheid zal bieden om bij te kopen op dips.

Bron: MarketWatch

Foto: iStock