Toen de geruchten in december vorig jaar opgingen dat de Fed de rente zou verhogen, dacht iedereen hetzelfde: ‘het is gedaan met goud’. Goud zou dalen en deze trend zou doorzetten naargelang de Fed dezelfde lijn ook zou doorzetten. Toch is goudprijs het tegengestelde overkomen.

goudbaar_nl

Nog sterker, de dag na de renteverhoging zette de goudprijs een bodem neer, en is sindsdien met 12% gestegen. Hetzelfde gebeurde ook na december 2015 toen de Fed de rente verhoogde. Het eerste kwartaal van 2016 was de sterkte voor goud in 20 jaar ondanks de tegenwind afkomstig van de Fed!

Normaal gesproken wordt de dollar sterker bij een renteverhoging en zien we goud een tegengestelde beweging maken. Dus is het de vraag hoe dit alles kan.

Het begint er steeds meer op te lijken dat de dollar als ‘beïnvloeder’ een steeds kleinere rol gaat spelen. Andere factoren beginnen steeds meer grip te krijgen op de ontwikkeling van de goudprijs.

‘Vraag en aanbod’ lijkt toch een grotere rol te spelen dan vele zich voor mogelijk hebben gehouden. Jim Rickards, toch wel een van de grootste kenners op dit gebied, bezoekt regelmatig goudbeurzen van Zwitserland tot Shanghai en weet als geen ander wat er zich afspeelt achter de schermen op de goudmarkt. Tekorten aan fysiek goud zijn eerder regel dan uitzondering. Raffinaderijen ondervinden problemen met inkoop. Er zijn wachtlijsten van inkopers die niet kunnen voldoen aan de vraag.

Ook nieuwe ontdekkingen van goud vallen tegen. Vraag en aanbod zullen hierdoor enkel maar meer uit elkaar groeien. Daarom worden nieuwe ontdekkingen ook des te interessanter en zitten beleggers op de goede plaats wanneer men inzet op deze sector.

Fysieke tekorten is dé drijfveer van de goudprijs. Het is slechts de papieren goudmarkt bestaande uit ETF’s, trackers andere financiële afgeleide die de goudprijs nog enigszins in bedaren kan houden. Het is al jaren geen geheim meer dat dergelijke financiële instrumenten de goudprijs onderdrukken. We hebben het hier niet over één of ander complot theorie. Dit zijn aantoonbare feiten.

De vraag is echter wie er achter dergelijke activiteiten zit en wat de beweegreden is. Tot op heden blijft dat speculatie. Maar ondanks dat is de vraag zo krachtig dat zelfs deze hele manipulatie, onderdrukking noch een renteverhoging het goud onaangenaam kan doen lijken. Er is duidelijk behoefte naar ‘kwaliteit’, een asset dat er toe doet, in een omgeving waar het publiek steeds verder vertrouwen verliest in het bankenstelsel.

Na acht jaar van printen en lage rente is de situatie amper veranderd. De koerswijziging van de Fed had de goudprijs een andere richting in kunnen duwen, echter dat is niet gebeurt. De Federal Reserve zal de koers nu echter moeten vasthouden om te voorkomen dat de goudprijs volledig door het dak gaat en kunnen we deze week mogelijk al een nieuwe renteverhoging verwachten. De vraag is of dit een negatief effect zal hebben op de goudprijs? De vraag is reeds deels beantwoord.

Bron: the Crux

Eenvoudig en goedkoop fysiek goud kopen

Open kosteloos een account bij Doijer & Kalff en koop goud vanaf 100 gram, met terugkoop garantie en tegen de scherpste prijs. Opslag apart op naam en volledig verzekerd.

Check ook de GOUD SALE waarin geregeld goudbaren tegen spotprijs worden aangeboden!