Multitasking

Vrouwen opgelet! Vergeet multitasking en begin met singletasking. Veel mensen zijn er trots op dat ze kunnen multitasken, maar onderzoek toont aan dat dit slecht is voor de gezondheid en dat het je rendement vermindert i.p.v. verbetert. Door te multitasken beschadig je zelfs een deel van je hersenen dat essentieel is voor je toekomstige productiviteit.

Een onderzoek aan de Universiteit van Stanford toont aan dat multitasken zelfs minder productief is dan singletasken.  Mensen die overdonderd worden door verschillende stromen prikkels, zijn minder aandachtig, kunnen minder informatie onthouden en kunnen minder snel van job wisselen.

Multitasken vermindert de productiviteit met 40%!

Diegene die denken dat ze goed zijn met multitasken, komen volgens het onderzoek als slechtste uit de testen. Ze hadden meer problemen met de organisatie, konden geen onderscheid maken tussen relevante en irrelevante informatie en ze wisselden veel trager tussen verschillende taken.

De hersenen kunnen simpelweg maar 1 ding tegelijk doen. Wanneer je met meerdere zaken tegelijk bezig bent, verliezen je hersenen de capaciteit om beide taken uit te voeren.

Multitasken verlaagt je IQ

Multitasken tijdens cognitieve testen toonde aan dat het IQ daalde net zoals na het gebruik van marihuana of een nachtje slaap overslaan. Bij mannen daalde het IQ tot het niveau van een 8-jarig kind.

Hoe los je het probleem van multitasking op?

# 1. Maak keuzes

Singletasking verplicht je om je te concentreren op 1 ding. Je moet keuzes maken en bij je keuze blijven. Doe je taken een na een. Begin pas aan de volgende taak wanneer de eerste taak voltooid is.

# 2. Discipline

Hoe dikwijls vergeet je de naam van iemand die je net hebt ontmoet? Hoe dikwijls vergeet je onmiddellijk wat je partner heeft gezegd? Dit heeft alles te maken met concentratie. Singletasking gaat dus niet alleen om 1 taak tegelijk te doen, maar ook om focus/concentratie.

# 3. Parkeer andere gedachten

Singletasking wil niet zeggen dat je geen output van buitenaf kan ontvangen. Maar je moet wel een systeem hebben om die gedachte/taken ergens te parkeren zodat je er naderhand aan denkt. Notities maken, een agenda bijhouden, een ToDo-lijst aanleggen, … kunnen daarbij helpen.

# 4. Bouw een muur

Om je zo veel mogelijk te concentreren op jouw taak, moet je een muur om je heen bouwen om afleiding zo veel mogelijk tegen te gaan. In plaats van technologische afleiding de schuld te geven, kan je ze beter onder controle houden: bijvoorbeeld door geluid en meldingen af te zetten.

# 5. Werk in clusters

Werken in clusters is een techniek waarbij je bepaalde momenten inbouwt om bepaalde taken uit te voeren. Word je bijvoorbeeld te veel afgeleid door e-mails, kan je verschillende momenten voorzien om je inbox te bekijken: ’s morgens, ’s middags en vlak voor je naar huis gaat.

Bronnen: Time Money + CNBC