stresstests Vorige week vrijdag werd de uitslag van de stresstests van de Europese banksector gepubliceerd. Over het algemeen was het rapport niet slecht. Maar moet men zich nu geen zorgen meer maken over de sector? De Europese banksector is vandaag veel beter geplaatst om met een economische schok om te gaan, concludeerde het rapport. De resultaten vindt u in dit lijvige document van de European Banking Authority. Toch noteren heel wat Europese bankaandelen 50% onder hun koers van begin dit jaar of rond hun niveau van 2011, toen de Europese schuldencrisis volop woedde. Beleggers blijven zich zorgen maken over wat de onderliggende zwakte binnen de sector.

Dubieuze kredieten

Er zijn ten eerste nog steeds 1000 miljard euro dubieuze kredieten op de balansen van Europese banken. Dit maakt hen nog steeds zeer kwetsbaar bij een nieuwe crisis. De markt vreest dat banken niet voldoende kapitaal zullen hebben of niet de capaciteit hebben om kapitaal op te halen indien er een crisis komt. Het is echter dit jaar zo goed als onmogelijk geweest om in Europa geld op te halen. Volgens Dealogic hebben Europese banken dit jaar 73% minder kapitaal opgehaald dan dezelfde periode in 2015. De bedrijfsresultaten die de Europese banksector reeds publiceerde, tonen aan dat de sector in moeilijkheden zit. Veel banken bouwen hun personeelsbestand af en verkopen de minder rendabele activiteiten. Maar handelen volgens veel waarnemers niet snel genoeg. Bovendien weegt de negatieve rente op hun winstcijfers.

Stresstest: te weinig diepgang

Met dit laatste aspect hebben de stresstests even geen rekening gehouden, evenmin met de impact van Brexit. Ze hielden wel met enkele andere negatieve scenario’s rekening zoals een daling van het BBP met 7,1% of een ineenstorting van de vastgoedmarkt. De vraag is dus maar hoe zwaar deze stresstests wegen en of het maar een schaamlapje is om het vertrouwen in de sector op te krikken.