De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten, maar beleggers moesten het stellen met een lege beursagenda.

De S&P 500 index noteerde 0,6 procent hoger op 2.083,25 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent op 17.804,87 punten en technologiebeurs Nasdaq dikte 0,8 procent aan op 4.837,21 punten.

Beleggers moesten het maandag doen met een lege agenda, maar reageerden positief op het goede sentiment in zowel Azië als Europa in verband met de minder grote kans op een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. 

Donderdag 23 juni kunnen de Britten in een referendum stemmen over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets sprak maandag van een “optimistische toonzetting” en wees onder meer op peilingen van Survation en YouGov, waar voorstanders van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie aan kop gaan. Ook de bookmakers, waar Britten bereid zijn geld te betalen voor hun mening, verwachten dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft. 

President Neel Kashkari van de Minneapolis Fed noemde maandag in een speech de huidige inspanningen van het Amerikaanse Witte Huis en het Congres om de zogenoemde ’too big to fail’ banken te beteugelen niet succesvol. Eerder dit jaar zei Kashkari al dat de maatregelen onder de Dodd Frank hervormingen “niet ver genoeg” reiken. De centraal bankier ziet zich over een breed vlak gesteund in de noodzaak voor “grote structurele veranderingen in het financiële stelsel en bij grote banken” en opperde een belasting op schulden door banken.  

De euro/dollar noteerde maandagavond op 1,1307. Bij het sluiten van de Europese beurzen bewoog het muntpaar nog op 1,1315 en vrijdag stond er een stand van 1,1279 op de borden bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen.

Olie gaf de winsten van vrijdag een vervolg, waardoor de psychologische grens van 50,00 dollar voor een vat ruwe olie weer binnen handbereik kwam. Een augustus-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 2,5 procent hoger op 49,78 dollar en een augustus-future Brent werd 2,5 procent meer waard op 50,41 dollar.

Donderdag komen onder meer de mondiale inkoopmanagersindexen vrij. Vrijdag staan bovendien de nieuwste economische groeiramingen van de Verenigde Staten geagendeerd, evenals het consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan. 

Beleggers zullen deze week ook nauwlettend de uitspraken van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve volgen. Yellen zal een verklaring over het monetaire beleid van de Fed afleggen voor de bankencommissie van de Senaat en een financieel panel van het Huis van Afgevaardigden.

Bedrijfsnieuws

Wal-Mart is besprekingen begonnen om zijn Chinese e-commercetak Yihaodian te verkopen aan het Chinese JD.com. Dit zeiden bronnen bekend met de situatie maandag tegenover Dow Jones. Het aandeel Wal-Mart steeg 0,4 procent.

Walt Disney behaalde met zijn Pixar Animation Studio een bezoekersrecord met de film Finding Dory. Naar schatting haalde de film zo’n 136,2 miljoen dollar op bij zijn debuut in Amerikaanse en Canadese bioscopen. Het aandeel Walt Disney steeg 0,9 procent.

Anthem en Cigna liggen onder een vergrootglas van de Amerikaanse toezichthouders, meldde The Wall Street Journal. De toezichthouders uitten hun zorgen over de 48 miljard dollar bedragende fusie tussen de twee zorgverzekeraars. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.