(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenbeurzen hebben donderdag de verliezen beperkt tegen het einde van de handel, na een verkoopgolf die ontstond door zorgen over Europese banken en een mogelijke renteverhoging door de Fed in december. Een half uur voor de slotbel noteerde de Dow Jones index 138 punten of  0,9 procent lager, daalde de S&P 500 0,8 procent en verloor de Nasdaq 0,8 procent.

Beleggers keken naar de belegerde bankreus Deutsche Bank, die belaagd wordt door zorgen over de gezondheid van zijn balans, met name het vermogen om een potentiële boete van 14 miljard dollar van het Amerikaanse ministerie van justitie op te vangen.

Het Amerikaanse aandeel van de bank noteerde bijna 7 procent lager, na een bericht van persbureau Bloomberg, dat een tiental hedgefondsen zijn uitstaande risico’s als tegenpartij van Deutsche Bank zou hebben ingeperkt. 

Eerder op de dag was de beurs nog positief gestemd, dankzij een akkoord over een productieverlaging tussen OPEC-landen, dat woensdag was gesloten.

De aandacht verschoof echter naar Europese banken na het bericht over Deutsche Bank. “Wanneer weer horen over een bankenrisico, denken mensen altijd aan een domino-effect, dat zit in ieders achterhoofd”, zei analist Karyn Cavanaugh van Voya Financial. “Mensen proberen dit te vergelijken met de financiële crisis van 2008, en dat is een beetje verontrustend.”

Daar kwam bij dat CEO John Stumpf van Wells Fargo langdurig werd gegrilld door het Amerikaanse Congres, wat de zorgen over banken versterkte, volgens Cavanaugh.

“Het is geen verrrassing om een verkoopgolf te zien van Deutsche Bank, omdat veel portefeuillebeheerders met zorgplicht hun positie moeten verkopen als een aandeel in problemen is”, zei handelaar Bret Chesney van Alpine Partners. “De brede markt reageert echter overdreven sterk op zulke bewegingen van een enkel aandeel, net zoals er gisteren overdreven werd gereageerd op een snelle stijging van de olieprijs.”

Sterke dalers in de Dow Jones-index waren zakenbank Goldman Sachs, die 2,8 procent verloor, en farmaceut Merck, die ruim 2 procent inleverde. De index noteerde eerder op de dag bijna 250 punten lager.

De S&P500 verloor eerder op de dag nog 26 punten maar beperkte de verliezen tot 13 punten. 

Een november-future West Texas Intermediate sloot uiteindelijk 1,7 procent hoger op 47,61 dollar. Een vat Brent met levering december werd 1,1 procent duurder. 

Op macro-economisch werd verder bekend dat de nieuwe steunaanvragen afgelopen week met 3.000 zijn gestegen tot 254.000, maar nu al 82 weken op rij beneden 300.000 ligen, wat wijst op een gestaag verbeterende Amerikaanse arbeidsmarkt.

Fed-bestuurders deden uitspraken over een mogelijke renteverhoging in december. Philadelphia Fed-president Patrick Harker is voorstander, als de economie zoals verwacht doorgroeit. Ook president Dennis Lockhart van de Atlanta Fed verwacht dat de Amerikaanse centrale banken snel in een positie zullen zijn om de rente verder te verhogen van het huidige historisch lage niveau. 

De euro/dollar noteerde een half uur voor de slotbel nagenoeg ongewijzigd op 1,1214.  

Bedrijfsnieuws

PepsiCo won 0,7 procent na een stijging van de derdekwartaalwinst.

ConAgra Foods won bijna 8 procent nadat het verlies van een jaar eerder in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar werd omgebogen naar weinst.

Costco Wholesale verloor 1 procent in aanloop naar cijfers nabeurs.

EBay won 1,6 procent na een adviesverhoging door Deutsche Bank.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.