(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 1,3 procent in het rood.

Daarmee wordt de neerwaartse trend van dinsdag, Wall Street was woensdag gesloten in verband met het overlijden van oud-president George Bush, voortgezet.

Vandaag is de vrees voor een verdere escalatie van het handelsconflict met China de aanleiding voor het pessimisme, na het nieuws dat op Amerikaans verzoek op 1 december Sabrina Meng, de CFO van de Chinese multinational Huawei, in Canada is gearresteerd. De arrestatie van de dochter van de oprichter van het Chinese bedrijf is onderdeel van een onderzoek naar schending van de sancties tegen Iran.

Daarmee lijkt Washington nu serieus werk te maken van zijn eerder al geuite zorgen over spionage en diefstal van intellectueel eigendom door China. De militaire houding van Beijing in de Zuid-Chinese zee is Washington tevens een doorn in het oog.

“De timing van de arrestatie is belangrijk. De markten zijn al ongelofelijk nerveus over een vertraging van de economische groei vanwege de omgekeerde rentecurve in de Verenigde Staten. De betrekkingen tussen de VS en China zouden na een productieve G20-top aan de beterende hand moeten zijn. De arrestatie heeft echter de potentie om de zeer fragiele relatie verder te ondermijnen”, aldus marktanalist Jasper Lawler van CMC Markets.

Voorbeurs werd op macro-economisch vlak onder meer bekend dat het aantal banen in de Verenigde Staten in de niet-agrarische private sector in november is gestegen met 179.000 banen, terwijl werd gerekend op een groei met 190.000 stuks.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank sluiten de data aan op het Beige Book van de Federal Reserve dat woensdag verscheen. Het Beige Book sprak van een verkrapping op de arbeidsmarkt, waarbij het steeds moeilijker wordt op geschikt personeel te vinden.

Daarnaast werd bekend dat het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten in de week eindigend op 1 december is gedaald met 4.000 aanvragen tot een totaal van 231.000 steunaanvragen. Daarmee was de daling minder sterk dan vooraf verwacht.

De Amerikaanse export daalde is oktober met 0,1 procent tot 211,0 miljard dollar, terwijl de import 0,2 procent steeg tot 266,5 miljard dollar. Dit resulteerde in een handelstekort van 55,5 miljard dollar, in vergelijking met een opwaarts bijgesteld tekort van 54,6 miljard dollar in de voorgaande maand. Economen hadden een tekort van 55,0 miljard dollar voorzien.

Later op de dag volgen een tweetal inkoopmanagersindexen van de dienstensector over november, de Amerikaanse fabrieksorders en het wekelijkse olievoorradenrapport.

Daarnaast kijkt de markt naar Wenen, waar de OPEC-vergadering plaatsvindt. De markt rekent erop dat het oliekartel en zijn belangrijkste bondgenoten de productie zullen verlagen. Ramingen hiervoor liggen grofweg tussen de 1 miljoen en 1,4 miljoen vaten. Eerder vandaag zei de Saoedische olieminister echter dat een beperking met 1 miljoen vaten voldoende zou moeten zijn om de markt in evenwicht te brengen.

Olie noteerde donderdag ruim drie procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1364. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1330.

Bedrijfsnieuws

Kroger boekte in het derde kwartaal een winst per aandeel van 0,39 dollar, tegenover 0,44 dollar een jaar eerder, op een omzet van 27,67 miljard dollar, tegen 27,75 miljard dollar vorig jaar. De aangepast winst bedroeg 0,48 dollar per aandeel. Vooraf geraadpleegde analisten rekenden op een aangepaste winst van 0,43 dollar per aandeel op een omzet van 27,65 miljard. Kroger herhaalde de outlook voor 2018, met uitzondering van de winst per aandeel. Die werd iets neerwaarts bijgesteld vanwege een lagere waardering van de investering in online supermarkt Ocado. Het aandeel steeg in de elektronische handel voorbeurs 0,2 procent.

Costco Wholesale behaalde in november flink meer omzet. De omzet steeg op jaarbasis met 9,8 procent tot 12,8 miljard dollar. Het aandeel noteerde voorbeurs 1,0 procent lager.

Broadcom komt nabeurs met cijfers. Het aandeel verloor voorbeurs 2,1 procent.

Apple noteerde voorbeurs 2,3 procent lager. Apple-toeleverancier Largan Precision publiceerde donderdag tegenvallende omzetcijfers over november, wat opnieuw een signaal zou zijn dat de vraag naar iPhones tegenvalt.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 3,2 procent lager op 2.700,07 punten, de Dow Jones index verloor 3,1 procent op 25.027,07 punten en de Nasdaq sloot 3,8 procent lager op 7.158,43 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.