(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersten vrijdag overtuigend hoger. De toonaangevende S&P 500 index won circa anderhalf uur voor de slotzoemer 0,8 procent op 2.767,91 punten. De Dow Jones-index steeg zelfs met 1,4 procent tot 25.794,97 punten en techbeurs Nasdaq schreef 0,4 procent aan beurswaarde bij op 7.453,66 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets noteerden de Amerikaanse beurzen vooral hoger door optimisme over de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten.

Een deal is er nog niet en de gesprekken zijn voor deze week afgerond. Het Witte Huis meldde dat de besprekingen in aanloop naar de deadline op 1 maart voortgezet zullen worden. “Opnieuw een positief signaal”, aldus Madden van CMC.

Naar verluidt hoopt China dat met het afnemen van Amerikaanse halfgeleiders en andere goederen de spanningen zullen afnemen en de deadline voor de implementatie van de nieuwe Amerikaanse handelstarieven op Chinese goederen uitgesteld kunnen worden.

De gesprekken lopen volgens de Amerikaanse president Donald Trump “extreem goed” en de twee kampen zijn dichterbij een deal dan ooit. Over de relatie met China bleek hij eveneens goed te spreken tijdens een toespraak op vrijdagmiddag. Hierin riep hij ook de noodtoestand uit aan bij de zuidgrens van de Verenigde Staten. Trump doet dat om daarmee de bouw van een muur op de grens met Mexico te kunnen betalen.

Trump stelde vanmiddag voor het Witte Huis dat een muur van “uiterst belang” is voor de nationale veiligheid. Volgens de president is er sprake van een “invasie”, wijzend op de drugs en criminelen die het land binnenkomen via Mexico.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de Amerikaanse importprijzen in januari op maand- en jaarbasis zijn gedaald met achtereenvolgens 0,5 procent en 1,7 procent. De exportprijzen daalden in januari op maandbasis met 0,6 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een daling met 0,2 procent.

De New York Fed index voor de industrie in de regio van New York is in februari gestegen. De index steeg van 3,9 in januari naar 8,8 in februari.

Verder daalde de industriële productie in januari onverwacht, maar steeg het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in februari. De index voor het consumentenvertrouwen steeg van 91,2 in januari naar 95,5 in februari.

Olie noteerde vrijdag tot circa twee procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1298. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1276 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1299 op de borden.

Bedrijfsnieuws

PepsiCo rapporteerde voorbeurs over het vierde kwartaal een nettowinst van 6,9 miljard dollar, ofwel 4,83 dollar per aandeel, op een omzet van 19,5 miljard dollar. De outlook voor 2019 stelde daarentegen teleur. Desondanks steeg het aandeel 2,5 procent.

Deere & Co verloor 2,8 procent. De Amerikaanse fabrikant van zwaar constructie- en landbouwmaterieel boekte in zijn fiscale eerste kwartaal een nettowinst van 498,5 miljoen dollar, ofwel 1,54 dollar per aandeel, op een omzet van 8,0 miljard dollar. De omzet was beter dan verwacht, terwijl de aangepaste winst per aandeel teleurstelde.

Nvidia steeg 1,7 procent. De chipfabrikant rapporteerde donderdag nabeurs beter dan verwachte resultaten. Voor het huidige boekjaar voorspelde het concern een stabiel tot iets lagere omzet, wat ook beter was dan verwacht.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties