(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen koersen woensdag pakweg een half uur voor de slotbel af op een hoger slot. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,5 procent tot 2.469,56 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 21.842,18 punten en de Nasdaq noteerde 0,5 procent hoger op 6.406,87 punten.

Wall Street opende woensdag bescheiden hoger en probeerde de aanhoudende zorgen over Noord-Korea, de “potentieel catastrofale” orkaan Irma en twijfel over president Donald Trump’s beleid van zich af te schudden.

Een dag eerder sloten de Amerikaanse beurzen lager, vanwege de verhoogde geopolitieke spanningen. “Er is duidelijk bezorgdheid over de escalerende spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea, waardoor de risicobereidheid de afgelopen week diverse keren culmineerde”, aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda. “Vanwege een toename in het aantal Noord-Koreaanse raket- en/of bomtesten zijn handelaren angstiger dan normaal en lijkt het erop dat zij voorlopig aan de zijlijn blijven staan”, voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak lag het hoogte punt woensdag bij de publicatie van het Beige Book van de Federal Reserve. De economische activiteit is in juli en augustus in alle federale districten in de Verenigde Staten op een bescheiden tot matig tempo gegroeid, bleek uit het rapport.

De consumentenbestedingen namen in juli en augustus in de meeste districten toe, de productie-activiteit liet een bescheiden groei zien en ook de bouwsector liet een bescheiden groei zien. De activiteit in de energiesector was over het algemeen positief, in aanloop naar de onderbrekingen door orkaan Harvey, de vraag naar zakelijke en consumentenkredieten groeide bescheiden in de meeste districten en in de meeste districten was tevens sprake van een vertraging van de groei van de werkgelegenheid. Tot slot meldde het Beige Book dat de prijzen in het hele land bescheiden stegen.

Verder werd bekend dat vice-voorzitter Stanley Fischer medio volgende maand aftreedt bij de Fed om persoonlijke redenen.

Uit cijfers van Markit Economics bleek woensdag dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector in augustus verder is aangetrokken. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg van 54,7 in juli naar 56,0 in augustus, het hoogste niveau in 21 maanden.

ISM liet eenzelfde beeld zien. De inkoopmanagersindex van ISM steeg van 53,9 in juli naar 55,3 in augustus. Diverse respondenten spraken van indrukwekkende data.

Het handelstekort van Amerika is in juli toegenomen. Het tekort steeg van 43,5 miljard dollar in juni naar 43,7 miljard dollar in juli.

Tot slot werd bekend dat het aantal hypotheekaanvragen vorige week in de Verenigde Staten is gestegen met 3,3 procent. De marktindex steeg van 407,2 naar 420,5.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,50 dollar, ofwel 1,0 procent, hoger op 49,16 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1915. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1931 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1913 op de borden.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en de arbeidskosten en productiviteit in het tweede kwartaal, gevolgd door de wekelijkse olievoorraden.

Bedrijfsnieuws

Cruise-operators stonden woensdag onder druk, vanwege de effecten van orkaan Irma, maar herstelden gedurende het verloop van de handelsdag. Norwegian Cruise Line won uiteindelijk 0,5 procent, terwijl Carnival 0,1 procent verloor, na het aanpassen van zijn vaarroutes. Royal Caribbean Cruises noteerde vlak .

Trivago, dat tevens is genoteerd in de Verenigde Staten, daalde 18,9 procent, nadat het Duitse hotelzoekplatform zijn outlook verlaagde en meldde dat de resultaten over het derde kwartaal en het hele boekjaar waarschijnlijk lager zullen zijn dan eerder werd verwacht.

Dave & Buster’s Entertainment verloor 10,8 procent, na teleurstellen resultaten over het tweede kwartaal. Het concern verlaagde tevens de verwachtingen voor het hele fiscale boekjaar.

Voyager Therapeutics steeg 22,9 procent, nadat de farmaceut positieve testresultaten publiceerde voor de behandeling van vergevorderde Parkinson.

Retailer Gap won 7,5 procent, nadat het concern meldde te verwachten dat zijn Old Navy-lijn in de komende paar jaar een omzet van 10 miljard dollar zal realiseren

Hewlett Packard Enterprise daalde 2,4, ondanks beter dan verwachte resultaten, na de afsplitsing van een aantal software-assets.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.