(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent in het groen, terwijl er aanvankelijk nog werd uitgegaan van een rode opening.

De Amerikaanse beurzen kwamen vrijdag opnieuw onder druk vanwege de vrees voor een wereldwijde handelsoorlog, nadat Beijing zijn eerste vergeldingssaldo richting Washington afvuurde. China kondigde voor drie miljard dollar aan heffingen aan op Amerikaanse importen en zei te broeden op verdere tegenmaatregelen. Dit gebeurde nadat de Amerikaanse president Donald Trump maatregelen tegen China aankondigde.

De nieuwe maatregelen die Trump aan China wil opleggen, zullen volgens Mark Haefele, hoofd investeringen bij UBS, overigens weinig impact hebben op de Amerikaanse economie. Het gaat volgens Haefele om omgerekend slechts 2 procent van de totale Amerikaanse import, terwijl het ook nog om artikelen gaat die vrij eenvoudig in andere landen kunnen worden gekocht.

“Marktparticipanten proberen de potentiële gevolgen in te schatten van een mogelijke handelsoorlog tussen de twee sterkste economieën van de wereld op de wereldwijde groei”, aldus marktanalist Konstantinos Anthis van ADS Securities. De analist verwacht dat de kwestie een aanjager zal zijn voor een verdere afname van de risicobereidheid.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de orders voor duurzame goederen in februari zijn gestegen met 3,1 procent, tegenover een een daling van 3,5 procent in januari. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een stijging van 1,5 procent in februari.

De markt reageerde verheugd op deze sterk meevallende data.

Later op de dag volgen de nieuwe woningverkopen in de Verenigde Staten in februari.

Daarnaast kijkt de markt naar een drietal Fed-sprekers. Minneapolis Fed-voorzitter Neel Kashkari neemt deel aan een discussiepanel in New York, de voorzitter van de centrale bank in Dallas, Rob Kaplan, spreekt tijdens de Trellis Foundation Summit en de Fed-voorzitter van Boston, Eric Rosengren, geeft een speech voor het International Research Forum van de Fed.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 64,52 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,3 procent duurder werd op 69,13 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2350. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2325 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2302 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Nike noteerde in de elektronische handel voorbeurs 5,1 procent hoger, nadat de sportkledinggigant donderdag nabeurs sterke kwartaalcijfers rapporteerde. Nike leed een verlies van 921 miljoen dollar als gevolg van de verlaagde belastingen in Amerika. De omzet van Nike steeg in het afgelopen kwartaal echter met 7 procent tot 9,0 miljard dollar.

Micron Technology daalde 2,3 procent. Hoewel het concern donderdag laat beter dan verwachte resultaten rapporteerde, kondigde het bedrijf ook plannen aan om extra geld te gaan uitgeven aan de uitbreiding van zijn productielocaties.

De Amerikaanse supermarktbedrijven Kroger en Target voeren volgens bronnen van FastCompany gesprekken over een eventuele fusie. De Amerikaanse nieuwszender CNBC stelde echter op basis van een bron dat het nieuws niet klopte. Kroger steeg vrijdag in de handel voorbeurs met bijna vier procent en Target won 2,4 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 2,5 procent lager op 2.643,69 punten. De Dow Jones index eindigde 2,9 procent in het rood op 23.957,89 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 2,4 procent tot 7.166,68 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.